Zdravlje

Zdravlje

3 promjene stila života koje mogu zaustaviti starenje

Američki su istraživači uspjeli pokazati kako malenim, ali jednostavnim promjenama stila života možemo utjecati na proces starenja stanica i zapravo usporiti stanično propadanje

Kako starimo, tako stare i naše stanice koje predstavljaju dio našeg genetskog koda. Na kraju svakog kromosoma nalaze se telomeri koje možemo usporediti s tjelesnim štitovima DNK. Naime, kako mi starimo, tako se oni skraćuju i obilježavaju kraj kromosoma, a duži su telomeri povezani sa sniženim rizikom od raka, demencije, dijabetesa i bolesti krvožilnog sustava.

Američki su istraživači uspjeli pokazati kako malenim, ali jednostavnim promjenama stila života možemo utjecati na ovaj proces starenja stanica i zapravo usporiti stanično propadanje.

“Toliko često ljudi pomisle: ‘Joj, imam loše gene, ne mogu ništa učiniti!’, no ovo otkriće ukazuje na to da se telomeri mogu produljiti do te mjere do koje osobe promijene svoj način života. Istraživanja pokazuju kako su dulji telomeri povezani s manje bolesti i duljim životom”, objasnio je Dean Ornish sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu i Istraživačkog instituta Preventivne Medicine.

Njegov je tim pratio 35 muškaraca u ranoj fazi raka prostate kroz razdoblje od pet godina. Iz uzoraka krvi stručnjaci su izmjerili dužinu njihovih telomera i podijelili ispitanike u dvije skupine: jedni su promijenili stil života s tri nove navike koje se tiču prehrane, vježbanja i držanja stresa pod kontrolom. Oni su smanjili unos masti i ugljikohidrata, povećali unos cjelovitih žitarica, voća i povrća; umjereno vježbali 30 minuta dnevno šest dana tjedno te vježbali jogu (izvodili su vježbe istezanja, disanja i meditirali za smanjenje stresa). S druge strane, preostali ispitanici nisu nikako promijenili svoj život.

Pet godina poslije, muškarci koji su smanjili stres, bolje se hranili te vježbali uspjeli su produljiti svoje telomere za deset posto, što istraživači smatraju značajnim pomakom. Usporedno s njima, muškarci koji su nastavljali živjeti po svojim pravilima skratili su telomere svojih kromosoma za tri posto.

Ovo je bilo prijelomno otkriće koje tek trebaju potvrditi veće studije, tvrde istraživači i dodaju kako veća duljina telomera može produljiti život i spriječiti kronične bolesti, a najbolje od svega, rezultati se ne odnose samo na muškarce s rakom prostate, kao što je to bio slučaj u ovom istraživanju – nego na sve!

Studija je objavljena u časopisu The Lancet Oncology.

Sve za vježbanje joge možete pronaći ovdje: TV joga!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo