3 zamke zajedničkog života - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

3 zamke zajedničkog života

Jednom kada izgradite vezu, na njoj i dalje treba raditi. Zajednički život je velik korak za par i može vam donijeti brojne dobre stvari, ako aktivno radite na rješavanju problema kada se oni jave. Evo što može biti izvor nesuglasica kada se odlučite postati “cimeri”.

Nema razloga da zajednički život ne bude jednako uspješan kao i dosadašnji tijek veze, ali svakako obratite pozornost na ove tri “zamke” koje se mogu javiti nakon useljavanja u zajednički životni prostor.

Novac

Novac je često tema koja izaziva nesuglasice u zajedničkom životu. Parovi se ne svađaju samo kada novca nema, već i kada misle da novac nije ravnomjerno podijeljen ili ako misle da “onaj drugi” troši novce na nepotrebne stvari. Čak i ako su vam prihodi drastično različiti, nema razloga da netko plaća sve, a netko ništa. No, sve je stvar dogovora. Mnogim parovima najjednostavnije je izračunati s koliko novca raspolažu i onda odrediti na što će ga trošiti i u kojoj mjeri. Novac koji vam ostane, trošite prema vlastitoj želji i savjesti.

Kućanski poslovi

Poput raspodjele novca, i ovdje jedan od partnera može smatrati da obavlja veći dio kućanskih poslova. U nekim slučajevima, primjerice ako samo jedan partner radi, očito je tko će preuzeti veći dio kućanskih obveza na sebe, no kod većine parova situacija ipak nije takva. Nakon useljenja u zajednički stan razgovarajte s partnerom i dogovorite što će biti vaš, a što njegov zadatak. Slušajte što vam partner govori i uvažite njegove želje, a zatim se pridržavajte dogovorenog.

Komunikacija

Izvor većine problema, posebno kada par živi zajedno, je nedostatak komunikacije. Ako partneru ne kažete što želite, ne možete smatrati da će on to sam od sebe pogoditi. Komunikacija je dvosmjerna ulica – recite glasno što vam smeta, ali saslušajte i partnerove argumente.

Često se jedna osoba u vezi povuče i zatvori u sebe, dok druga preuzme kontrolu nad situacijom i tada komunikacija nije zdrava i ne doprinosi rješavanju problema. Razmislite o tome kako vaše riječi i odluke utječu na partnera i probajte shvatiti njegovu poziciju. I vrijeme kada razgovarate o nekom problemu je važno. Nemojte forsirati razgovor kada su prisutni napetost i stres, jer možete postići suprotan učinak. Umjesto toga, pričekajte da se tenzije smire i mirne glave probajte zajednički doći do rješenja.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo