Zdravlje

Zdravlje

4 razloga zašto osjećate trnce u rukama i nogama

Osjećaj peckanja i trnci u rukama i nogama svima su poznat osjećaj. Zbog čega se javljaju i kada bi trebali biti razlog za brigu?

Katakada se trnci u rukama i nogama mogu javiti jer ste dugo sjedili ili jer ste jednostavno spavali u nezgodnom položaju. Iako je uobičajeno da se događaju povremeno, ako trnci postanu učestala pojava, možda biste trebali razmisliti o odlasku liječniku.

1. Artritis

Ako su trnci učestali i osjećate ih u predjelu vrata, ruku i leđa, može se dogoditi da ste povrijedili živac. Međutim, ako niste imali nikakvu povredu, postoji mogućnost da se oni javljaju kao simptom artritisa te svakako otiđite na detaljan liječnički pregled.

2. Nedostatak vitamina

Ako se trnci javljaju istovremeno u objema rukama, razlog tomu može biti nedostatak B12 vitamina. Isto tako, ako pored toga osjećate i kronični umor, moguće je da je riječ o anemiji.

3. Dijabetes

Visok udio šećera u krvi pogađa vaše živce zbog čega može doći do neugodne pojave osjećaja tranaca u rukama i nogama.

4. Multipla skleroza

Ako osjećate umor i slabi vam osjećaj opipa, a povećavaju se trnci, a uz to vam se javljaju probavne smetnje i pojava tzv. duploga vida, tada se trnci mogu shvatiti kao simptom ove autoimune bolesti.

Vježbe za zdravo držanje tijela koje možete napraviti kod kuće!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo