Zdravlje

Zdravlje

5 najčeščih pitanja koja vas muče o srcu i krvožilnom zdravlju

Imam li anginu pectoris? Što znače bolovi u prsima i “oko” srca? Je li preskakanje srca (aritmija) povezana sa štitnjačom? Kakva je veza između srčanog udara i erktilne disfunkcije?

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima koji vas muče zbog srca i krvižilnog sustava. Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Sumnje na anginu pectoris

Vaše pitanje: Zdravo, imam 24 godine i gojazna sam. Prije neka dva mjeseca iz sna me probudio strah i srce mi je jako brzo kucalo. Od toga trena pa do danas ja sam non-stop pod strahom i duže vrijeme sam čak imala jako negativne misli, ali već mi je malo lakše. Išla sam na vađenje svih mogućih nalaza i našli su mi kandidu u grlu. Doktor kod kojeg sam bila na ultrazvuuk srca je rekao da imam anginu pectoris. Je li to moguće u mojim godinama? A tlak mi je 85/134, a ponekad mi gornji dođe do 155, a otkucaji do 100. Unaprijed zahvalna!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Bolovi u prsima

Vaše pitanje: Molim Vas za neki savjet! Dečko mi ima 21 godinu i od Božića su mu počeli bolovi u prsima, s lijeve strane, oko srca. Ta bol dođe negdje do rebara. Nema određeno kada se javlja, zna biti nekoliko dana za redom, a zna biti jedan dan, pa prestane neko vrijeme. Može prestati na jedan dan, pet dana, tjedan dana, nije određeno.

Već je tri puta išao slikati srce i svaki put su rekli da je sve u redu, da nema nikakvih problema, ali to se stalno iznova ponavlja. Bude mu lakše kada legne i skupi se. Kada ga jače boli tada i diše puno teže. Molim Vas za savjet. Unaprijed zahvaljujem!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Probadanje “oko” srca

Vaše pitanje: Poštovani, moja supruga ima jedan problem. Riječ je o probadanju, oko srca. Ta bol joj se javi iznenada, i dok sjedi, leži i sl. Hvata je panika: ima li srčanih problema? U nalazu piše sljedeće: “Lijeva predkomora je normalne veličine, spontani kontrast niti mase se ne vide. Kuspisi mitralne valvule parcijalno fibrozno izmjenjeni, doplerom se registruje mitralna regulacija. Profil transmitralnog protoka ukazuju na normalnu funkciju lijeve komore. Lijeva komora je normalne veličine, očuvane globalne sistolne funkcije Ef 65%, ne registruju se segmentni ispadi kontraktilnosti zidova lijeve komore. Perikard je bez izliva. Aorta u korijenu i ascendentnom dijelu normalne veličine. Aorta valvula je trolisna, kuspisi su fibrizno neizmjenjeni po rubovima, doplerom se registruje uredan protok.

10 simptoma srčanog udara

Desna komora i predkomora su normalne veličine, doplerom se registruje TR i Spdk 18 mmHg. Plućna arterija i njene grane su normalne veličine, doplerom se registruje uredan protok. Aorta: NEDELJNO širina aorte 23-34, Sep listića 21, Lijeva predkomora 30, Desna komora, 20 A.pulmonalis 17. Lijeva komora: NEDELJNO EDD 53, ESD 34, septum 9, zadnji zid 10, EF% 65, FS% 33. Mitralno ušće 167, insuficijencija, Aortno ušće 1, 79, Trikuspidalno ušće, insuficijencij , SPDK mmHG 18″.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Preskakanje srca, odnosno aritmije, su u visokom postotku povezane s nepravilnim radom štitnjače

Vaše pitanje: Imam 33 godine i od prije dvije godine dijagnosticiran Hashimotov tireoiditis. Zadnji TSH 2,60. Bila sam kod više liječnika (endo i nukearaca) i svatko mi drugačije odgovori na pitanje jesu li aritmije normalna nuspojava Hashimota. Srce mi je zdravo, nosila sam i holter i prošla ergometriju. Neki dan sam imala cijelu večer preskakanja jedno za drugim i ponekad mi se to pojavljuje.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Erektilna disfunkcija nakon infarkta

Vaše pitanje: Moj suprug je prije šest mjeseci imao infarkt miokarda. Uspješno mu je ugrađen stent. Nastavio je terapiju s pet vrsta tableta koje uzima u određeno vrijeme tijekom dana. On se osjeća dobro, osim što mu se pojavila erektilna disfunkcija. Kako je bilo sve u redu prije infarkta, pretpostavljam da se ona javlja kao posljedica uzimanja određenih lijekova (za razrjeđivanje krvi), pa vas pitam što je uzrok takvoj disfunkciji i jesu li to lijekovi koje uzima? Napominjem još da su mu ruke i noge hladne (što nije prije bio slučaj), a što također upućuje na lošu cirkulaciju. Hoće li se to moći popraviti i dolazi li s vremenom do smanjenja lijekova kod takve dijagnoze? Njegovo opće stanje je dobro. Hvala.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo