Zdravlje

Zdravlje

5 savjeta kako stvoriti odličan odnos s liječnikom

Foto: Shutterstock

Dobra komunikacija liječnika i pacijenata djeluje pozitivno na zdravlje čovjeka, a zadovoljni ostaju i jedni i drugi. Saznajte kako poboljšati svoj odnos s liječnikom..

Ako se osjećate loše, vjerojatno ćete se odmah požaliti partneru i javiti na posao da nećete sutra doći. No neki ljudi, a to se odnosi na one koji imaju dobru komunikaciju s liječnikom, prvo će poslati kratki mail ili poruku svom doktoru da mu pojasni što se događa.

Ovakva interakcija je vjerojatno razlog zašto pacijenti koji su u dobrom odnosu s liječnikom imaju u nekoj mjeri manje zdravstvenih problema, otkriva nova studija. Sve napisano je i logično; ukoliko ste povezani s doktorom, jasno je da ćete i češće odlaziti na preglede bez srama i straha, biti iskreni i otvoreni te prihvatiti njegove savijete. Zaključak je to studije provedene od strane liječnika opće bolnice u Massachusettsu.

Savjeti kako stvoriti dobar odnos s liječnikom

1. Pripremite se: Ne radi se samo o tome da u ordinaciju dođete na vrijeme, sa sobom biste trebali ponijeti lijekove koje koristite zajedno sa svim papirima koje imate a tiču se vašeg zdravstvenog stanja. Zapišite sve zdravstvene probleme koji vas muče i obavezno s liječnikom o njima porazgovarajte.

2. Zapišite koji su vam prioriteti: Svi znamo da liječnici muku muče s vremenom i brojem pacijenata, ali to nikako ne znači da se morate držati strogo zadanog vremena predviđenog za pregled. Zapišite nekoliko pitanja koja vas najviše muče i na početku razgovora s liječnikom napomenite da o tome želite razgovarati nakon pregleda. Ukoliko ne stigne s vama proći kroz cijelu listu, svakako se s njim dogovorite da ćete o tome razgovarati pri sljedećem susretu.

3. Podijelite zabrinutost s liječnikom: Prirodno je otići na pregled i reći koji vas problem muči – bolno koljeno ili rame, ali stručnjaci preporučuju da s liječnikom obavezno podijelite i svoje strahove. Na primjer, ukoliko se bojite operacije koljena, ili vas muči tko će vam čuvati djecu dok ste na operaciji. Ne podijelite li svoju zabrinutost s liječnikom, on vam neće moći pomoći.

4. Snimite razgovor ili zamolite liječnika da zapisuje svoje savjete: Znate i samo kako je često teško zapamtiti sve savjete i stručne izraze liječnika, a pogotovo ako imate ozbiljan problem. Stoga bi bilo dobro da zamolite nekoga da vam zapiše kratke natuknice.

5. Upitajte liječnika kako možete do njega u kasnim satima ili neradnim danom: Svaki liječnik ima svoj ritam,a i radno vrijeme pa je važno da ga upitate kako ga možete dobiti ukoliko se suočite sa zdravstvenim problemom u kasnim satima. U trenutcima kada vam je najteže, ovu informacija će vam pružiti osjećaj sigurnosti.

A. A.

Saznajte sve o sindromu karpalnog kanala – bolest modernog čovjeka

Kako stati na kraj sindromu računalnog vida?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo