Zdravlje

Zdravlje

5 stvari koje ne treba raditi s aluminijskom folijom, a svi ih radimo

Shutterstock

Dobro ju je imati u kući jer se može koristiti u razne svrhe.

Znate da njome možete zamotati ostatke hrane ili sendvič za posao, ali postoji nekoliko stvari za koje foliju ne bismo trebali koristiti

1. Ne stavljajte u mikrovalni pećnicu

Ovo ste možda i znali ali kao podsjetnik za sve druge – nikada nemojte aluminijsku foliju stavljati u mikrovalnu.  Za razliku od papira i stakla elektromagnetski valovi ne mogu proći kroz metal pa se odbijaju od nje i tako se stvaraju one iskre koje vas mogu i preplašiti, ali i uništiti mikrovalnu.

2. Ne pecite u njoj kolače

Iako ju možete koristiti ako recimo želite ispeći špek u pećnici, nije najbolja za pečenje kolača. Odgovor je jednostavan – donji dio kolača bi se mogao ispeći puno prije pa biste se mogli razočarati konačnim proizvodom. Koristite masni papir ili samo malo ulja.

Riješite se masnih naslaga na trbuhu uz pomoć ovog povrća

3. Ne stavljajte na dno pećnica

U teoriji, dobra je ideja obložiti dno pećnice kako bi se sve masnoće i prljavštine zadržale na njoj i tako izbjeći čišćenje. Ali u praksi to nikako ne bi trebala biti aluminijska folija. Kako biste izbjegli štetu na pećnici nemojte koristiti foliju, umjesto toga možete staviti masni papir ili drugu posudu.

4. Ne koristite za kiselu hranu

Kisela hrana, poput umaka od rajčice ili nekog voća mogu utjecati na sastav folije koja će nakon par dana erodirati. Za takve namirnice koristite plastične vrećice ili staklene posude.

Često jedete kuhanu rajčicu? Vaš omiljeni umak genijalan je zbog samo jedne stvari

5. Ne bacajte nakon jedne upotrebe

Ovo je jedna od stvari koje možete ponovo koristiti u kuhinji ako je dobro očistite i ako nije pokidana. Ako niste znali možete ju oprati ručno ali i u perilici za posuđe. Isto tako često folija može biti reciklirana pa provjerite gdje to možete učiniti.

Još nekoliko činjenica…

Stručnjaci smatraju kako bi bilo najpametnije dobro obratiti pažnju na količinu alumija u kuhinji prije pripreme hrane.

Tave i ostala kuhinjska pomagala često oksidiraju i tako dopuštaju da aluminij prodre u hranu koja se na njoj priprema, no to se lako može izbjeći – kada kupite novu posudu za kuhanje ili pečenje, prokuhajte u njoj vodu nekoliko puta dok baza ne postane mat boje. Možda izgledaju ljepše sjajne, ali mat baza je puno bolja za vaše zdravlje. Kako obična folija nema zaštitni sloj koji bi spriječio otpuštanje aluminija, stručnjaci smatraju da migracija aluminija u hranu koja se priprema znači da ćete prekoračiti dozvoljeni dnevni unos u organizam. Pokušajte foliju zamijeniti papirom za pečenje ili ostatke hrane zamatajte u plastičnu foliju.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo