Zdravlje

Zdravlje

7 mitova o aknama

Foto: Shutterstock

Akne su česta pojava, no česte su i zablude o njihovu liječenju. Neki ih shvaćaju olako, a neki pogoršavaju stanje kože preagresivnom njegom…

1. Mit: Akne su problem tinejdžera

ISTINA: Hormonske promjene uvelike utječu na nastanak akni, pa one najčešće “izbijaju” u pubertetu, no i odrasle osobe nerijetko imaju akne. Žlijezde lojnice i u odrasloj dobi su vrlo osjetljive na hormonsku neravnotežu. Primjerice, akne se mogu pojaviti u žena koje imaju hormonske poremećaje poput sindroma policističnih jajnika. Smatra se da je i stres jedan od glavnih “okidača” za akne u odraslih, a značajnu ulogu ima i nasljednost – rizik se povećava ako su jedan ili oba roditelja imali akne u odrasloj dobi.

2. Mit: Akne uzrokuje loša prehrana

ISTINA: Čokolada i masna hrana navodno su među glavnim “krivcima” koji uzrokuju akne, ali nema dovoljno znanstvenih dokaza da prehrana ima glavnu ulogu u nastanku akni. Iako neke namirnice mogu pogoršati simptome (npr. namirnice s puno “loših” ugljikohidrata visokog glikemijskog indeksa poput šećera, bijelog kruha i gaziranih pića), prehrana je samo dio problema. Treba uzeti u obzir mnoge druge utjecaje, npr. pušenje cigareta. Naravno da će cijeli organizam, pa tako i koža, biti zdraviji s prehranom koja obiluje vitaminima, mineralima i nezasićenim masnim kiselinama (povrće, voće, riba, orašasti plodovi, sjemenke, hladno prešana biljna ulja).

3. Mit: Akne uzrokuje nedostatak higijene

ISTINA: Uzroci akni su u cijelom organizmu, a ne samo na površini kože. Nedovoljna njega može pogoršati stanje kože, ali najčešće je riječ o prekomjernoj i “preagresivnoj” njezi, a ne o nedostatku higijene. Naime, u nastojanju da umire kožu, mnoge osobe s problematičnim tenom prečesto se umivaju, prekomjerno koriste sredstva za čišćenje, piling, isušujuće preparate za prištiće… Tako koža postaje još “neposlušnija” i osjetljivija. Potrebni su što blaži preparati pomno prilagođeni potrebama kože (npr. problematična koža često je masna, ali istodobno i dehidrirana) pa se valja savjetovati s dermatologom.

4. Mit: Akne mogu nestati same od sebe

ISTINA: To jest moguće, ali za to nema jamstva. Vjerojatnije je da će se akne pogoršati bez odgovarajuće njege i liječničke kontrole jer osobe sklone aknama najčešće imaju kožu koja prekomjerno proizvodi sebum (masnoću), što pogoduje razvoju bakterija i upala. Najbolje je potražiti savjet dermatologa u ranoj fazi nastanka akni, jer se tako može spriječiti njihovo pogoršanje i teže posljedice poput ožiljaka.

5. Mit: Istiskivanje pomaže uklanjanju akni

ISTINA: Istiskivanjem se povećava rizik od infekcije i nastanka ožiljaka. Eventualne “zahvate” na koži prepustite dermatologu.

6. Mit: Akne su zarazne

ISTINA: Akne nisu zarazne i ne mogu se prenijeti na druge osobe.

7. Mit: Sunčanje i solarij ublažavaju simptome akni

ISTINA: Ne postoje uvjerljivi dokazi da pojačano izlaganje suncu ili korištenje solarija može ublažiti akne. No, znanstveno je dokazano da prekomjerno izlaganje suncu povećava rizik od raka kože, a Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je solarij kancerogenim. Uzimate li lijekove za akne, ne zaboravite da određeni lijekovi mogu u “međudjelovanju” sa sunčanim UV zračenjem izazvati preosjetljivost kože i druge nepoželjne reakcije.  

Top 10 savjeta ljekarnika za zdravo uživanje u suncu

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo