Zdravlje

Zdravlje

8 neočekivanih signala koji otkrivaju da nešto nije kako treba s vašim kostima

Shutterstock

Da vaše kosti nisu zdrave ne mora otkrivati samo osjećaj boli!

Ponekad i vaši slabi nokti mogu biti pokazatelj problema s kostima. Što još može otkriti isti problem? 

1. Ne vježbate 

Ako većinu vremena u danu provedete ispred ekrana, prvo je dobro zapamtiti da ste u rizičnoj skupini od razvoja osteoporoze. Tjelovježba će pomoći ne samo izgraditi jake mišiće već i jake kosti. Kada izvodite vježbe, posebno ako se radi i o vježbama snage, pomažete održati kosti jakima. Odlučite danas da ćete sutra više vremena posvetiti nekoj aktivnosti a ne TV ekranu. Hodajte na posao, vozite bicikl ili jednostavno umjesto lifta hodajte stepenicama. 

2. Povlači vam se zubno meso

Nećete na vrijeme primijetiti da se meso povlači jer su za to potrebne godine, a to se događa kada čeljust gubi snagu – meso se odvaja od zuba. Ono što ćete sigurno primijetiti na vrijeme jest gubitak zuba. Kako starite tako biste se češće trebali konzultirati sa stomatologom. Čak i ako nemate problema sa zubima, i dalje je važno ne zaboraviti na preventivne mjere. Važno je redovito prati zube, a snagu čeljusti možete održati i žvakanjem žvakaće gume. 

3. Niste više tako visoki…

Gubitak visine nije mit, to se stvarno događa kako starimo. Rezultat je smanjenja gustoće kostiju i vezivnog tkiva među njima. To naravno ne mora uvijek značiti da imate problema s kostima, ali svakako otkriva da je došlo do slabljenja mišića oko kralježnice, pojasnila je dr. Susan Brown te dodala kako kosti i mišići rade kao jedno a također gube snagu u isto vrijeme pa je vjerojatno da gubitak mišića je povezan s mogućim gubitkom koštane mase. 

Jaka glavobolja, trnci u stopalima, tupa bol u leđima… Ovo su vrste bolova koje ne smijete ignorirati

4. Stisak vam više nije tako čvrst 

Ako ste do nedavno bez problema mogli otvoriti staklenku s krastavcima, a sad vam to više ne polazi za rukom, svakako posjetite liječnika. U jednoj je studiji, provedenoj nad ženama u menopauzi, otkriveno kako jačina stiska ruje je najvažnija stvar pri otkrivanju gustoće kostiju. Postoji poveznica između toga koliko je jak stisak ruke i gustoće kostiju u kuku, kralježnici i ruci. Dakle slabost u ruci može otkriti da je vrijeme za posjet liječniku. 

5. Došlo je do loma 

Jedan od velikih signala gubitka koštane mase je fraktura; ako dođe do loma gležnja zato što ste krivo stali na pločnik, možda je pametno da posjetite liječnika. 

6. Muče vas grčevi, bol u mišićima i kostima

Bol je stanje koje se javlja kako starimo, ali ponekad može otkriti i nešto drugo. Ako su bolovi na navedenim mjestima česti mogu biti signal manjka vitamina D, što može voditi do gubitka koštane mase. Kada se grčevi u nogama javljaju navečer, to može biti signal da vam nedostaje kalcija, magnezija i željeza. Ako se to ne ispravi, može dovesti do gubitka koštane mase. 

7. Žensko ste i razina estrogena vam je niska 

kada dođe do pada razina ovog važnog hormona, najčešće tijekom menopauze, kosti mogu patiti. “Rezultati nekoliko studija pokazuju kako ubrzan gubitak koštane mase kod žena nakon menopauze se može prevenirati zamjenskom hormonskom terapijom”, stoji na stranicama Arthritis Research & Therapy. Na vama je da posjetite svog liječnika kako bi vas pregledao i dao vam odgovarajuću terapiju. Usporiti propadanje koštane mase možete tjelovježbom, namirnicama punim kalcija…

Jedan je najčešći simptom tumora kostiju – kada obavezno liječniku?

8. Nokti su vam lomljivi 

Ako su vam nokti već dugo jako lomljivi, možda i postoji razlog za brigu. Iako to može biti posljedica puno stvari, često se radi o manjku kolagena i kalcija. Kolagen je protein koji štiti kožu i konektivno tkivo ali i kosti. Hrana poput bobičastog voća, salate, soje i citrusa može pomoći. Kalcij je najvažniji mineral za zdravlje nokta i kosti  a osim u mlijeku možete ga pronaći u sardinama i zelenom lisnatom povrću. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo