Zdravlje

Zdravlje

9 savjeta za uspješan brak

Nedavno je istraživanje otkrilo kako čak 72 posto žena u određenom trenutku razmišlja o napuštanju svog partnera. No, usprkos svim nedaćama, njih 71 posto ipak ostaje u braku.

Iako svako desetljeće sa sobom nosi određene poteškoće, od onih vezanih uz djecu, nove poslove ili starenje, donosimo vam savjete uz pomoć kojih ćete imati uspješan brak u svakoj životnoj etapi.

1. Pripazite na kilažu
Pomisao da nakon ulaska u brak više ne moramo voditi brigu o izgledu sasvim je netočna. Nedavna je studija pokazala da su osobe u dugoj bračnoj zajednici sklonije debljanju. Stoga i ne čudi gubitak zanimacije oba partnera za spolni život. Upravo je zato esencijalno voditi brigu o sebi, zdravo se hraniti i vježbati.

2. Imajte financijski plan
Novac je jedan od glavnih razloga zašto se ljudi razvode. Stoga bi bilo najbolje, možda čak i prije ulaska u brak, s partnerom utvrditi financijska pravila. Kako biste što bolje funkcionirali, dogovorite se tko će plaćati račune, koliko se novca može potrošiti na osobne svari te kako ćete uopće voditi sve svoje račune.

3. Utvrdite obiteljska pravila
Možda vi i vaš partner imate drugačije poglede na obitelj, djecu i način kako bi ta obitelj trebala funkcionirati. No, najvažnije je da zajedno sjednete za stol i otkrijete kako zadovoljiti potrebe svih članova. Pritom ne zaboravite na sebe i svoje potrebe.

sexy 24. Neka seks bude prioritet – ne navika
Najvažnije je da seks ne postane isplanirana stvar. Nije bitno koliko često ste intimni, važno je da uživate! A što više uživate, manje ste pod stresom.

5. Budite fleksibilni
Iako sada imate posao, to bi se jednog dana moglo i promijeniti. Stoga je vrlo bitno da kroz sve životne promijene uvijek razgovarate s partnerom/icom. Ako se složite oko kućanskih poslova i zaduženja, na pravom ste putu. Ne zaboravite, karijera i plaća nisu mjerilo vaše vrijednosti.

6. Budite aktivni
Studije su do sada otkrile da parovi koji zajedno vježbaju, uspijevaju u održavanju tjelesne kondicije. Osim toga, partneri koji zajedno vježbaju, imaju i bolji spolni život. Stoga, odaberite neku aktivnost i zajedno krenite u bolji život!

7. Održavajte prijateljstva
Iako je neke probleme najbolje riješiti iza svoja četiri zida, slobodno se izjadajte i prijateljima. Ponekad je dobro čuti i tuđe mišljenje.

8. Uživajte malo i bez djece
Brojni su parovi izjavili da su vrijeme provedeno bez djece proveli na puno kvalitetniji način. Jednom kad djeca odu iz roditeljskog doma, svakako se bez zadrške, posvetite jedno drugome. No, nekim parovima upravo taj odlazak predstavlja ozbiljne probleme. Ako niste puno razgovarali dok su djeca bila kod kuće, sada će ta praznina postati puno izraženija.

9. Budite brižni, ali mislite i na sebe
U slučaju bolesti partnera, ne morate se pretvoriti u jedinog njegovatelja. Potražite pomoć kako biste si olakšali. Nastavite se družiti s prijateljima i rodbinom.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo