Zdravlje

Zdravlje

Ako imate COVID-19, ovo su stvari koje biste trebali poduzeti da si olakšate simptome

Shutterstock

Ako upravo imate COVID-19, niste usamljen slučaj, svakog dana u Hrvatskoj imamo preko 10.000 novozaraženih.

Ako se pitate što smijete a što ne uzimati kako bi si olakšali simptome, donosimo nove savjete dr. Roberta G. Lahite, direktora instituta za autoimune bolesti Saint Joseph Helath i Amande Parello, nutricionistice koja brine o osobama koje su preživjele težak oblik bolesti.

Tekućina

Kod bilo koje bolesti, tekućina je važna za oporavak, ali COVID-19 to malo komplicira… Osobe koje su se zarazile omikron varijantom često pate od bolnog grla. Lahita navodi kako pacijenti kažu da imaju osjećaj da im u grlu stoje igle, ali navodi kako je iznimno važno piti tekućinu, koju često izbjegavamo kada nas boli grlo. Citrusne napitke i čajeve možete neko vrijeme izbjegavati ako vam smetaju za grlo. Uz vodu važno je nadomjestiti i elektrolite, ističe Perriello, a za to možete koristiti već pripremljene napitke ili možete samo u vodu staviti malo soli, šećera i limuna. Ako ne povraćate ili imate proljev, ne treba vam tekućina s elektrolitima. Čaj s medom će goditi organizmu ali može i smiriti kašalj. Sokovi će isto pomoći jer će organizmu ponuditi i nutrijente. Uz sve navedeno, važno je da puno odmarate.

Što se događa s vašom probavom ako jedete banane? Postoji nešto čemu se niste nadali

Lijekovi

Lahita savjetuje da za glavobolju i temperaturu koristite paracetamole jer lijekovi poput ibuprofena mogu iritirati želudac i učiniti stvari samo gorim. Alkohol uz paracetamol nemojte uzimati nikada jer može uzrokovati oštećenja jetre.

Aspirin

Čak i ako nemate COVID-19, Lahita savjetuje da male količine aspirina je dobro uzimati jer može štititi od posljedica delta varijante koja i dalje cirkulira. Ona napada pluća i može uzrokovati emboliju, što je čest uzrok smrti kod oboljelih od COVID-a. Aspirin razrjeđuje krv pa može takav ishod spriječiti.

Vitamini C i D

Stručnjaci se slažu kako bi svatko trebao uzimati u ovo vrijeme vitamin C, a i vitamin D je dobar vitamin jer jača imunološki sustav.

Redoviti obroci koji sadrže važne nutrijente

Možda vam nije do jela, ali trebali biste jesti kad god se oporavljate od bilo kakve ozlijede ili bolesti, a sve u svrhu nadomjestka kalorija, proteina i kompleksnih ugljikohidrata. Organizmu su potrebne kalorije kako bi se lakše borio protiv infekcije, ali ne postoji posebna lista na kojoj stoji popis namirnica koje su dobre za infekciju. Proteini, vitamini, cink i željezo mogu biti glavni igrači kada je u pitanju jačanje imuniteta. Meso bez masnoća, morski plodovi, žitarice, voće i povrće neka se nađu na vašem tanjuru. Iako vam apetiti nije vjerojatno jak, morate jesti i zadržati rutinu, a možete jesti manje obroke koji sadrže važne nutrijente. Jedan smoothie pun voća i povrća s jogurtom vam može ponuditi dosta kalorija, ako niste gladni i teško vam je jesti, a možete pripremiti i pileću juhu.

Tableta protiv COVID-a

Kroz nekoliko tjedana liječnici bi mogli moći propisivati antivirusnu tabletu paxlovid i molnupiravir, navodi Lahita. U kliničkim studijama pokazalo se kako jako utječe na smanjenje simptoma koji su povezani sa smrtnim ishodom ako se uzme u prva tri dana od pojave simptoma.

Što napraviti do tad? Uvijek je najbolji savjet javiti se liječniku radi savjeta, a može vam pomoći i medicinska sestra ako joj kažete sve simptome.

Jedan simptom javlja se kada govorite, a ako predugo traje može upućivati na rak

Kada potražiti liječničku pomoć?

“Ako vaši simptomi idu na gore i uz to imate dijabetes ili kronične plućne bolesti, a mislite da vam nije dobro, odmah posjetite hitnu službu. Kratkoća daha znači hitan poziv liječniku i odlazak u bolnicu. Tamo će vam liječnici dati sve potrebne lijekove i njegu kako bi se disanje poboljšalo.

Kako se od virusa zaštititi?

Ojačajte imunološki sustav jer je to iznimno važan korak zaštite. Svakodnevna rutina neka bude usmjerena na zdravlje, redovito vježbajte, jedite cjelovite namirnice i pazite da dovoljno spavate. Moramo prihvatiti da je moguće da se varijante poput aktualne stalno javljati i da jače varijante dominiraju nad slabijima i treba se zato cijepiti. No dok nam ovaj virus ne bude poznatiji kao gripa, potrebno je ipak poduzimati određene mjere zaštite.
Ne dirajte oči, nos niti lice rukama ako ih niste oprali. Prekrijte ih maskom. Ruke perite često sapunom i vodom ili dezinfekcijskim gelom. Potrebno je čistiti i površine koje ste dirali prljavim rukama.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo