Zdravlje

Zdravlje

Ako osjetite ove promjene na trbuhu, trebali biste provjeriti stanje jetre

Ponekad se simptomi ne čine kao velika stvar, ali mogu otkrivati stanje koje zahtijeva liječenje.

Trbuh može puno toga otkriti i o zdravlju; bol, mučnina ili grčevi mogu biti posljedica lošeg obroka, gastritisa, žučnih kamenaca… No jedan simptom može biti znak koji otkriva da nešto nije kako treba s jetrom. 

Jetra je uključena u oko 500 funkcija organizma

Jetra je najveći unutarnji organ u tijelu, ključan u probavi. U jetri se filtrira krv iz crijeva, obrađuju se i spremaju hranjive tvari apsorbirane crijevom, stvaraju se i po potrebi pretvaraju u energiju ili u druge tvari važne u izgradnji tkiva. U jetri se odstranjuju toksične tvari iz tijela, stvaraju se tvari važne za normalno zgrušavanje krvi, a jetra je vrlo značajna i u održavanju normalnih vrijednosti šećera u krvi. Možda organ nije velik ali uključen je u oko 500 vitalnih funkcija organizma. 

Probavni sustav je povezan s jetrom 

Možda mislite da su samo želudac i crijeva odgovorni za probavu, ali tu i jetra igra veliku ulogu. Njena najvažnija zadaća je da procesuira nutrijente i vitamine apsorbirane u crijevima. Uz pomoć kod apsorpcije nutrijenata i proizvodnje kemikalija, jetra će iz organizma izbaciti štetne tvari nakupljene u njemu. Upravo je ovo jedna od funkcija zbog koje se jetra naziva vitalnim organom. Jetra je dakle iznimno važan organ i dok možete živjeti bez dijela jetre, bez cijele nikako. 

10 simptoma koji mogu upućivati na rak jetre i koje ne treba ignoririrati

Bolest jetre može voditi do problema s trbuhom 

Tumori koji se formiraju unutar jetre mogu izazvati probleme s trbuhom kada rastu, a svi tumori koji su maligni i koji se šire u okolna tkiva ili organe su isto tako rak jetre. 
Tumor jetre može lučiti hormone koji mogu utjecati na druge organe, pojašnjavaju stručnjaci iz Američkog društva za rak, a dr. Andrea Palka navodi kako taj proces ponekad može uzrokovati visoke razine kalcija u krvi. Kako je jetra blizu želuca, rak jetre se može manifestirati kao bolan trbuh uz povračanje i mučninu. 

“Kako je mučnina čest simptom drugih stanja, i ozbiljnih i benignih, lako ju je povezati s infekcijom, problemima na putovanju ili otrovanjem hranom. Ako se ona stalno ponavlja i uz to se javlja povraćanje ili bilo koji drugi simptom raka jetre, vrijeme je da što prije nazovete svog liječnika kako bi se otkrilo što je uzrok”, dodaje liječnica. Neki od dodatnih simptoma prevelike količine kalcija u krvi su i zbunjenost, zatvor, bol u mišićima, žeđ…

Ako vas muči visoki krvni tlak, izbjegavajte 4 najgore navike za doručak

Rak jetre često bez ranih simptoma 

Bolest u početku ne izaziva nikakve simptome, no postupnim povećanjem tumora može se javiti mukla bol pod desnim rebranim lukom koja se širi u leđa i prema lopatici, osjećaj slabosti i malaksalosti, neobjašnjiv gubitak na tjelesnoj težini. Ponekad bolesnici sami napipaju čvorastu tvorbu ispod desnog rebrenog luka, što može biti znak prisutnosti tumora ili uvećanja jetre, a značajan broj pacijenata zna otprije da ima kroničnu upalu ili cirozu jetre. 

Rak jetre se javlja češće u muškaraca nego u žena, te u osoba starijih od 60 godina. Faktori rizika su kumulativni; npr. u osobe koja konzumira alkohol i ima kroničnu virusnu upalu jetre rizik se zbraja i time povećava. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo