Zdravlje

Zdravlje

Ako vas i tijekom ljeta muče sinusi, jedan poznati začin bi mogao olakšati probleme

Bolni sinusi su neugodno stanje, a nažalost se ovaj problem često javlja i ljeti.

Dugo je hvaljen začin radi svojih zdravstvenih dobrobiti i zaslužio je naziv superhrane. Radi se o kurkumi koja se koristi stoljećima za tretiranje raznih stanja, kao što su problemi s kožom i zglobovima. No jedna će osobina posebno koristiti ako se borite s upalom sinusa tijekom ljeta. I alergeni i bakterije mogu biti uzrok upaljenim sinusima, a što god bilo u pitanju kurkuma vam može pomoći.

3 načina na koja kurkuma protuupalnim svojstvima čuva zdravlje

Može se koristiti na razne načine, možete je dodati kavi ili salatama, a ona je postala posljednjih godina popularan dodatak jelima. Obavljeno je niz studija koje su se bavile proučavanjem djelovanja kurkume na zdravlje i čini se da se radi o poznatom sastojku kurkuminu koji je bioaktivni spoj. Evo na koja tri načina kurkumin može pomoći kod upala tijekom ljeta.

1. Jača imunološki sustav

Kada govorimo o pomoći za imunitet tijekom ljeta, važno je u njega ulagati. Kako smo naveli kurkuma sadrži jak spoj kurkumin koji je poznat po tome da sprečava upale i čini imunološki sustav jačim. Kurkumin se apsorbira lako u krvi, ali ako se kombinira s piperinom, bioaktivnim spojem u crnom papru, apsorpcija će se ubrzati. Kvercetin je još jedan spoj koji čini se potiče djelovanje kurkumina, a on isto tako dokazano pomaže kod smirivanja i sprečavanja upala.

2. Protuupalna svojstva

Naši su sinusi posebno osjetljivi na promjene vremena pa je potrebno i paziti na njihovu zaštitu. Baš kao za zdravlje imuniteta poznat je i kao odlično sredstvo koje pomaže u borbi protiv upala pa je iznimno korisna u ljetnim danima.

Ako vas muči visoki krvni tlak, izbjegavajte 4 najgore navike za doručak

3. Štiti zdravlje jetre

Vjerojatno vam ne pada na pamet zdravlje jetre tijekom ljeta, ali čini se da i ona igra veliku ulogu kod održavanja zdravlja i imunološkog sustava te jača sposobnost organizma da se bori protiv, naprimjer, alergena.

Jetra je naravno zaslužna za brojne procese u tijelu, a kao takvoj potrebna joj je naša pomoć. Kako bi se lakše riješila svih štetnih sastojaka, pomoć joj može ponuditi kurkumin.

Uz ova djelovanja, kurkuma djeluje učinkovito i na niz drugih, poput glavobolje, svrbeža, bolesti vezanih uz probavni sustav, bolova u zglobovima, nadutosti, a postoje i oni kod kojih se učinkovitost kurkuma nagađa – pogotovo jer je pojava ovih bolesti manje učestala u zemljama Dalekog istoka u kojima je kurkuma česti dodatak prehrani. Neke od tih bolesti su Alzheimerova bolest i oboljenja vezana uz jetru.

Kako koristiti kurkumu pri kuhanju? 

Koristite kurkumu u bistrim juhama: Podignite svoje juhe na novu razinu dodajući svježu kurkumu u nju. Jedna žličica kurkume i prahu i vidjet će se kako će se cijeli obrok odmah promijeniti.

Kurkuma kao odličan dodatak salatama: Dosta dobrih salata su dobre salate zbog dresinga. Za dresing se uglavnom koristi majoneza kao temelj, ali pokušajte ga napraviti s vrhnjem za kuhanje u koje ćete dodati žličicu kurkume u prahu. I najdosadnija salata postat će itekako zanimljivo, ukusnu i najvažnije jako zdravo jelo.

Napravite omlet; Iako smo navikli dodavati kurkumu u različite složence, odvažite se i napravite najukusnija i najneobičnija jaja. Jednostavno, možete dodati u zamućena jaja malo soka od kurkume i tako ih ispeći.

Ako vas muči masna jetra, mijenjajte samo jednu naviku u prehrani

Koristite ju kao zamjenu za senf ili šafran: Ako imate neki recept u kojem se koristi senf ili šafran kako biste to jelo obojali u neodoljivu i privlačnu boju, kao zdraviju alternativu možete koristiti upravo kurkumu.

Koristite svježu kurkumu za zdrave smoothieje: Nekoliko centimentara oguljene svježe kurkume može vaš smoothie obojati predivnom narančasto-žutom bojom i tako ga učiniti primamljivijim. Osim toga, upravo pomoću kurkume ćete svoj zdravi smoothie učiniti još zdravijim. Pokušajte kombinaciju manga i kurkume u smoothieju.

Bijelu rižu učinite zlatnom: Neki ljudi koriste svježi sok od kurkume kako bi obojali rižu. Međutim, ako nemate svježi sok od kurkume, i kurkuma u prahu će biti izvrsna za dolazak od običnoga dosadnoga jela do jela protkanoga okusima egzotike.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo