Zdravlje

Zdravlje

Ako vas muči bol u leđima ili vratu otkrijte savršen položaj za spavanje i riješite se boli

Ako pratite savjete i spavate 8 sati u danu, onda oko 50 sati u tjednu provodite u krevetu Iako ne postoji jedna poza koja će odgovarati svakome, ako spavate „krivo“, osjetit ćete to tijekom dana

Isto tako postoje položaji u kojem možete spavati ako vas muči neka vrsta boli poput one u zglobovima, savjetuje reumatolog dr. Jonathan M. Greer, MD. Dodaje i kako bi svatko koga muči bilo kakva vrsta boli u leđima trebao odbaciti naviku spavanja na leđima. „Kako se radi o nepravilnom položaju kralježnice, ona će patiti i može uzrokovati razne probleme.“, pojašnjava dr. Jaspal R. Singh, MD.

Slično se odnosi i na vaš jastuk koji može utjecati na vaš način spavanja, a posebno je važan ako vas muči bol u vratu ili gornjem dijelu leđa.

Dr. Greer pojašnjava kako će određeni jastuci biti dobra podrška vratu i tako spriječiti daljnje probleme i da ćete najbolje sami, prema tome koliko vam je ugodno ležati, moći procijeniti da li je vaš jastuk dobar, a isto se odnosi i na madrac i na položaj tijela.

No prije nego saznate kako trebate spavati, provjerite i na čemu spavate. Mekani madrac, koji se spominje kao najbolja opcija ako vas bole leđa možete zaboraviti, a liječnici će uvijek preporučiti da odaberete srednje mekan madrac.

BOL U LEĐIMA: STAVITE JASTUK IZMEĐU KOLJENA

Ako ležite na leđima s ispruženim nogama možete osjetiti bol u kralježnici pa dr. Greer savjetuje da legnete na desnu ili lijevu stranu sa savijenim nogama i jastukom između koljena jer ćete tako dati dodatnu podršku kukovima i malo olakšati kralježnici. Ako pak volite ležati na leđima, jastuk ispod nogu može malo olakšati stvar.

Prestanite bacati novac na ovih 8 kozmetičkih proizvoda – savjetuju dermatolozi

BOL U KUKOVIMA: LEZITE NA LEĐA I STAVITE JASTUK ISPOD KOLJENA

Kako će svaki drugi položaj samo pogoršati bol u kukovima, najbolje je spavati na leđima ali tako da ispod koljena stavite jastuk. Burze su manje ili veće vrećice smještene uz određene zglobove. Nalazimo ih i između pojedinih mišića i njihovih tetiva, potom na mjestima gdje mišići i tetive dolaze u dodir s tvrdom podlogom, najčešće s kostima. Osnovna uloga sluznih vrećica je da uklanjaju trenje između tetiva ili mišića i njihove podloge. Taj se proces može poremetiti ako ležite na boku i može doći do burzitisa, upalnog procesa kojeg karakteriziraju bolovi, upala i oteklina u ramenima, laktovima, kukovima, koljenima ili zglobovima šaka ili stopala.

BOL U VRATU: LEZITE NA BOK ILI LEĐA

Ukočenost i bol u vratu vrlo su česte tegobe, koje se javljaju u svakoj dobi. Mogu biti posljedica kontrakcije mišića, a otežavaju kretanje i stvaraju osjećaj neugodne ukočenosti. Možete spavati na leđima ili boku, a vi ćete sami znati prepoznati što vam više odgovara. No pobrinite se da imate odgovarajući jastuk koji je napravljen posebno kako bi zaštitio prirodni oblik vrata. Nikako nemojte pod glavu staviti puno jastuka ili spavati bez jastuka jer se ne radi o prirodnom položaju vrata.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo