Ako vas nešto boli na ova dva mjesta, može se raditi o simptomu raka - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ako vas nešto boli na ova dva mjesta, može se raditi o simptomu raka

Istraživanje tvrdi kako bol u određenim dijelovima tijela može biti upozoravajući signal raka.

Nekad je rak lako otkriti ako se radi o čudnoj izraslini,, naglom gubitku kilograma ili novom madežu. No ponekad se radi i o nemogućoj misiji jer ga neće odati neki vidljivi simptom.
Tijekom godina stručnjaci su pokušali što bolje razumjeti simptome kako bi ukazali na one koje mogu otkrivati rak, a u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti. Shvatili su da dva signala mogu biti znak da je vrijeme da odmah posjetite liječnika.

Ako vas stalno boli grlo ili uho, može se raditi o karcinomu grkljana

Istraživanja sveučilišta Exter su prije dvije godine objavili rezultate istraživanja, u kojem su analizirali podatke 800 pacijenata s rakom grkljana. Otkrili su kako stalna bol u grlu može biti rani simptom ove bolesti, ako se bol javlja u kombinaciji s drugim simptomima.
Posebno se to odnosi na bol u grlu koja se javlja uz bol u uhu, a procjenjuju da su tada šanse da se radi o raku grkljana 6.3 posto.

Pripazite na bol u ovom dijelu tijela jer može biti fatalna – ali samo kod žena

Prema pisanju autora studije, liječnici bi trebali odmah pomisliti na rak grkljana kod ovakvih simptoma, a ako se javi uz kratkoću daha i probleme s gutanjem, potrebno je obratiti posebnu pažnju jer se radi o jakim indikatorima raka. No stručnjaci kažu kako se promuklost javlja kao rani znak bolesti koji se formira na glasnicama.

Ako se rak na grkljanu početno razvije iznad ili ispod glasnica, to nije dobar znak. Istraživanja su dakle pokazala kako su neki simptomi koji su se smatrali ne tako važnima, ipak ozbiljni.

Ne postoji redovno testiranje za rak glasnica

Prema podacima, oko 13 000 slučajeva raka grkljana se dijagnosticira svake godine u Americi, a rezultira s 3.700 smrtnih slučajeva u godini. Na žalost ne postoje testovi koji bi ga rano otkrili, i upravo je zato važno pratiti simptome i o njima razgovarati s liječnikom. Rano otkrivanje raka je od apsolutne važnosti kako bi se izbjegla loša prognoza ovog oblika karcinoma.

Proljetna promjena vremena utječe i na povećanje učestalosti infarkta i moždanog udara

Nekoliko je rizičnih faktora za razvoj raka grkljana

Najvažniji je rizični faktor pušenje ili korištenje duhana, ali i čak umjereno do prekomjerno korištenje alkohola može vas staviti u rizičnu skupinu. Ako kombinirate alkohol i duhan, imate puno veći rizik za razvojem ovog raka. Pretilost, muški spol i godine (iznad 65) također se smatraju rizičnim faktorom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo