Zdravlje

Zdravlje

Pripazite na bol u ovom dijelu tijela jer može biti fatalna – ali samo kod žena

Posebno su u opasnosti žene

Bol u tijelu je nešto što smo svi iskusili, ipak novo istraživanje provedeno od strane medicinskog centra Boston, pronalazi poveznicu između žena – ne muškaraca, i specifičnog oblika boli koja povećava šanse za smrtnim ishodom.

Prema pisanju studije koja je analizirala 11 već napravljenih studija, žene koje imaju jake bolove u leđima, vodećeg uzroka fizičke nesposobnosti u svijetu, imaju veće šanse da će doživjeti radi bolesti fatalan ishod, u usporedbi s onima koje nemaju te iste bolove. Zanimljivo je da se ista stvar ne odnosi na muškarce, što je znanstvenike navelo da zaključe kako dugotrajne posljedice bolova u leđima mogu biti određene i spolom.

Poveznica između boli u leđima i smrtnog ishoda je dobivena raznim provjerama znanstvenika, što uključuje i smanjenu mogućnost za aktivnosti što može dovesti do nakupljanja kilograma te pogoršanja ili razvoja određenih stanja, poput kardiovaskularnih bolesti, lošoj ravnoteži i padovima, što naravno može biti povezano s lomovima, koji se pak mogu povezati s fatalnih ishodom.

Godine nisu rizični faktor

Prema rezultatima istraživanja, godine nemaju prevelike veze s ovim fenomenom. U rezultatima istraživanja stoji kako se radi o neočekivanom rezultatu radi ranijih istraživanja koja su otkrila kako bol u leđima može utjecati na nesposobnost sve više s godinama.

Liječnica savjetuje što učiniti kad vas “ukliješti” u leđima i što nikako ne smijete raditi!

“Nadam se da će ova studija dovesti do boljeg razumijevanja dugotrajnih učinaka boli u leđima koja ograničava te poboljšati metode liječenja pacijenta“, izjavio je dr. Eric Rosen, liječnik i profesor te dodao kako pravilna kontrola boli u leđima je važna, posebno jer su zbog cijele situacije s pandemijom pacijenti manje tražili pomoć liječnika, a u pitanju je i vrlo stresna situacija koja ionako narušava kvalitetu života.

Bol u leđima može ukazivati na ozbiljna zdravstvena stanja

Ponekad bol u leđima može označavati probleme u organizmu, pa je važno potražiti savjet liječnika što prije.

Gubite kontrolu nad mjehurom

Može se raditi o sindromu koji se naziva Cauda equina (sindrom konjskog repa) a označava ozbiljno uklještenje živaca te uzrokuje bol u križima te probleme sa funkcijom mjehura i crijeva, navodi prevention.com. Iako se događa kod jedne osobe na njih 33 000, stanje je to koje zahtjeva hitan odlazak liječniku.

Bol se javlja tijekom noći

Većina ljudi koje mući kičma tijekom noći mogu naći poziciju koja će im odgovarati, ali ako vam se događa da je to skoro nemoguće postići, ili se bol javlja isključivo tijekom noći, morate posjetiti liječnika. Može se raditi infekciji kosti ili o zloćudnoj tvorevini na kralježnici, kaže White Plains, autor knjige “Zdravlje izvana i iznutra”.

Osjetite probadanje

Bol koja se javlja na oko lopatica i nema neki poseban uzrok može signalizirati srčani zastoj, osobito ako se bol prvo javila na području prsa. Nagla bol koja je jaka i javlja bez uzroka zahtjeva pregled liječnika.

Zašto se infarkt ponavlja i kako ga možemo spriječiti?

Bol u zglobovima

Crvenilo, oticanje, povećana temperatura i bol u zglobu su uobičajeni upalni znakovi povezani s artritisom. Artritis je termin koji se općenito koristi za grupu od oko 100-tinjak reumatskih stanja.Vaš doktor će postaviti dijagnozu na osnovu pregleda i testova koji najčešće uključuju pretrage krvi i radiološke pretrage.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo