Zdravlje

Zdravlje

Ako želite ostati trudni, izbjegavajte stres

Liječnici stalno upozoravaju da stres može uzrokovati bolesti srca i stanja poput depresije, ali danas istraživanja sugeriraju kako stres može biti povezan i s nemogućnošću začeća.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta “Wexner Medical Center”, a pod vodstvom dr. Courtney Denning-Johnson Lynch objavili su rezultate svojih istraživanja u časopisu “Human Reproduction”.

Studija se nastavlja na prošla istraživanja kojima su se tražile poveznicu između visoke razine stresa i smanjenim šansama za začeće, a nakon što su to potvrdili saznaju da stres utječe i na neplodnost.

Parovi na promatranju godinu dana

Za nova istraživanja tim je promatrao 501 par koji je radio na začeću godinu dana. Plodne žene, stare od 18 do 40 godina, dale su slinu na analizu prije početka testiranja te nakon prvog kruga testiranja. Iz tih uzoraka istraživači su mogli izmjeriti nivo hormona kortizola i alfa amilaze, poznatijeg kao marker za stres. Visoke razine stresa izmjeren u slini povezane su s nemogućnošću začeća

Žene pod stresom

Žene kojima je izmjerena visoka razina stresa imaju 29 posto manje šanse da će ostati trudne, kažu istraživači.

Dr. Lynch, voditeljica istraživanja, kaže da je ovo drugi put da su rezultati pokazali da žene koje pate od stresa imaju manje šanse ostati trudne, za razliku od onih koje imaju nisku razinu stresa te dodaje: “Pri put su se rezultati pokazali bitnima za kliničko liječenje, i povezani su s nemogućnošću začeća.“ Napominje da parovi koji žele bebu ne krive stres za sve, jer postoje i drugi mogući uzroci neplodnosti o čemu ćete više saznati ako se konzultirate s liječnikom. Poziva sve žene koje žele postati majke da pronađi način i metodu kako izbjeći stres i kako se što lakše riješiti napetosti. Tjelesna aktivnost je prvi izbor, pa se odlučite za jogu, meditaciju ili boravak u prirodi.

 A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo