Zdravlje

Zdravlje

Ako želite raditi na prevenciji raka debelog crijeva, jednu prehrambenu naviku zaboravite

Shutterstock

Prehrana bogata nezdravim namirnicama može povećati rizik od razvoja raka debelog crijeva.

Rak debelog crijeva drugi je po redu vodeći uzrok smrti zbog malignih bolesti u razvijenim zemljama, a četvrti diljem svijeta, tvrde stručnjaci, unatoč činjenici što se ova bolest može izliječiti kirurškom intervencijom ako je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi. Trenutne terapije za ovu malignu bolest uključuju operaciju, kemoterapiju, biološku terapiju i zračenje. Nažalost, u našoj se zemlji bilježi porast broja oboljelih i prema podacima Registra za rak u 2018. godini smo imali više od 3500 slučajeva, a porazna je informacija da imamo drugo najlošije preživljavanje u Europi od posljedica ove bolesti.  

Prije samo mjesec dana objavljeni su rezultati studije koja se bavila proučavanjem tri provedene studije nad oko 200 000 medicinskih stručnjaka u Americi. Oko 46 000 pacijenata su bili muškarci, a ostatak žene. Upitani su o informacijama što jedu i to svakih 4 godine, a posebno je važan odgovor bio na pitanje koliko jedu procesuirane hrane.

Koje su namirnice u pitanju? 

Kada su znanstvenici zapratili ispitanike nakon 25 godina, otkrili su kako 1.294 muškaraca ima dijagnozu raka debelog crijeva uz 1.922 žena. Također su otkrili da muškarci koji jedu puno više procesuiranih namirnica i da upravo oni imaju oko 29 posto veće šanse da će dobiti dijagnozu raka debelog crijeva. Da su rezultati ove studije jako zanimljivi potvrdila je i dr. Radhika Smith iz Washingtona te dodaje kako je pronađena poveznica između pretilosti i raka crijeva. Pojašnjava kako jako procesuirana hrana može utjecati na razvoj raka radi štetnih i potencijalno kancerogenih sastojaka koje se nalaze u tim namirnicama.

Nije svaka grlobolja posljedica bakterijske i virusne infekcije, uzrok može biti opasan

Puno je takvih namirnica napravljeno s aditivima i konzervansima koji su poznati kao kancerogeni. Neki od aditiva nisu direktno povezani s razvojem raka debelog crijeva, ali s obzirom na porast broja oboljelih mladih pacijenata, moramo razmišljati i o nepoznatim faktorima u hrani koju jedemo, navodi liječnica. 

Drugi razlog zašto je jako procesuirana hrana tako opasna i može voditi do razvoja raka je to što ona vodi do pretilosti, a postoji jasna poveznica između pretilosti i raka debelog crijeva, a isto tako je zgodno znati da takva prehrana znači i unos više kalorija. 

KAKO SAMI MOŽEMO PREPOZNATI PROBLEME KOJI ZAHTIJEVAJU HITAN POSJET LIJEČNIKU?

Kada radi problema s probavom treba posjetiti liječnika, pojasnila je dr. dr. med Iva Kirac, spec. kirurške onkologije i abdominalne kirurgije na Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice:

Ovih 5 namirnica stručnjakinja za hormone nikada ne jede, ali zna čime ih zamijeniti!

“Promjena učestalosti stolice, promjena oblika stolica (proljevi, izmjena zatvora i proljeva), tragovi krvi u stolici koji se pojavljuju neko vrijeme, kronični umor, gubitak tjelesne težine i opća slabost… no kada se jave simptomi, više ne govorimo o lokaliziranoj bolesti i to je cijela bit priče. Od 2008. u Hrvatskoj se odvija Nacionalni program probira na kolorektalni karcinom čiji su nositelji Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva RH. U tijeku je šesti ciklus. Međutim, unatoč svim nastojanjima, odaziv na probir je izuzetno nizak. Od 50. go – dine do 75. godine u dvogodišnjim intervalima svi dobiju poziv na test okultnog krvarenja u stolici. U slučaju pozitivnog nalaza osoba dobiva poziv na organiziranu kolonoskopiju. Nadamo se da će se uskoro koristiti daleko jednostavniji test, pa će se uzorak stolice uzeti jednom, a ne tri puta kao sada, a koji je uz to i daleko veće osjetljivosti i specifičnosti od detekcije okultnog krvarenja”.

Foto: Shutterstock

A.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo