Zdravlje

Zdravlje

Ako želite usporiti starenje i živjeti dulje, usvojite 13 novih navika!

Shutterstock

Dok fontana mladosti stoji negdje neotkrivena, stručnjaci otkrivaju tajnu kako možete produljiti život!

1. Izbacite šećer

Jedan od glavnih neprijatelja zdravlja, ali i mladolikosti, kaže plastični kirurg Anthony Youn te dodaje kako je jedna studija pokazala da su slatki napitci, uz ostale faktore, povezani sa 184 000 smrtnih slučajeva, a ne samo da mogu povisiti rizik od razvoja dijabetesa, zbog njih možete izgledati starije.

2. Na tanjuru neka bude duga

Voće i povrće u boji su preponi antioksidanata, a oni se nalaze baš u pigmentima koje daju boju ovim namirnicama. Yun smatra kako će ovakva prehrana usporiti starenje. 

3. Čistite zube koncem 

Upalni procesi su jedan od vodećih uzročnika starenja, povezani su s bolestima srca i mozga te utječu na imunološki sustav.

Samo pola žlice maslinova ulja može učiniti puno za zdravlje srca!

“Bolesti desni su jedan od najčešćih uzročnika upala, a mogu se spriječiti svakodnevnim korištenjem zubnog konca”, navodi  dr Michael Roizen, 

4. Oslobodite se stresa

Stres i faktori koji ga izazivaju su svuda oko nas, iako ih je teško izbjeći, možemo promijeniti reakciju na njega. Stres utječe na sva polja našeg života, te se manifestira na razne načine.

Često lakše pokazujemo suosjećanje za tuđe probleme, zaboravljajući na vlastito stanje. Važno je naučiti reći ne i ne zatrpavati se nevažnim mislima. Isprobajte meditaciju. 

5. Uzimajte vitamin D

Manjak ovog vitamina je povezan s bolestima vezane uz starenje, a većina ih može skratiti životni vijek, prema studiji objavljenoj u magazinu Aging and Disease prošle godine. 

6. Skačite! 

Ako u danu skočite 40 puta po tvrdoj površini vaše kosti će ojačati i tako će smanjiti šanse da ćete ih ozlijediti ili razviti bolesti povezane sa slabim kostima. 

7. Hodajte

Dugotrajni sjedilački način života povećava rizik od razvoja brojnih bolesti koje mogu skratiti život. Dr. Roizen smatra kako se ne smije sjediti više od 2 sata u komadu, ali je dobro hodati barem 2 minute svaka dva sata.

8. Prestanite pušiti

Jasno je da duhanski dim ima veze s razvojem određenih bolesti koje će skratiti život, poput razvoja karcinoma, bolesti srca ili moždani udar. 

9. Brinite o stanicama

Kako starimo, tako stare i naše stanice koje predstavljaju dio našeg genetskog koda. Na kraju svakog kromosoma nalaze se telomeri koje možemo usporediti s tjelesnim štitovima DNK.

Naime, kako mi starimo, tako se oni skraćuju i obilježavaju kraj kromosoma, a duži su telomeri povezani sa sniženim rizikom od raka, demencije, dijabetesa i bolesti krvožilnog sustava. Pozitivne promijene ćete unijeti ako vježbate, pravilno jedete ili kontrolirate razinu stresa.  

10. Jedite samo finu hranu

Mediteranska prehrana je puna vitamina i minerala, pa osobe koje nju prate imaju dulje telomere. 

Muči vas visoki tlak? Kardiolog izdvaja najveću zabludu u koju ljudi vjeruju

11. 5 stvari koje morate izbjegavati

To su zasićene masti, trans masti,  dodani šećeri, sirupi i procesuirana hrana. 

12. Provjeravajte zdravlje

Osim redovitog sistematskog pregleda, postoje i testovi za razne bolesti, pa ako ste u rizičnoj skupini, napravite ih na vrijeme kako biste spriječili nastanak ili razvoj problema. 

13. Brinite o drugima

Djedovi i bake koji brinu o unučadi žive dulje od onih koji to odbijaju raditi, tvrdi studija objavljena u magazinu Evolution and Human Behavior.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo