Akupunktura može pomoći kod slabovidnosti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Akupunktura može pomoći kod slabovidnosti

Akupunktura bi mogla postati učinkovita metoda za slabovidno oko, ukoliko se kombinira sa zatvaranjem boljeg oka. Do ovog su zaključka došli kineski stručnjaci koji su ponudili alternativu klasičnom rješavanju ovog čestog problema kod mališana.

Ambliopija ili slabovidnost, je pojava oslabljenog vida na oku, a da se pritom na oku ne mogu vidjeti nikakve patološke promjene. Uzrok ambliopije je fiziološki poremećaj u mozgu, odnosno u centru za vid. U ranom djetinjstvu, dok se još vid razvija, jedno oko može vidjeti slabije uslijed strabizma (razrokosti), ili uslijed refraktivne anomalije. Ako se taj poremećaj ne ukloni na vrijeme, mozak će potiskivati vidne informacije koje stižu iz slabijeg oka, i vidni centar će ostati nedovoljno prijemljiv za te informacije.

Stručnjaci Međunarodnog Shantou centra za oči Sveučilišta Shantou i Sveučilišta u Hong Kongu su pregledali više od 80-ero mališana starih između sedam i 12 godina, a svi su imali jedno oslabljeno oko. Polovica malih ispitanika bila je podvrgnuta pet tretmana akupunkture tjedno za slabo oko, dok je druga polovica nosila zakrpu preko normalnog oka dva sata dnevno. Ovo je uobičajena terapija za ambliopiju. Iglice su postavljane na pet mjesta na glavi, licu, ruci i nogama.

Nakon 15 tjedana, vid djece koja su tretirana akupunkturom poboljšao se gotovo 76 posto, usporedno sa 67-postotnim poboljšanjem kod mališana koji su samo nosili zakrpu. Ambliopiju je pobijedilo 17 posto djece sa zakrpom i 42 posto mališana koji su bili podvrgnuti akupunkturi.

Nakon 25 tjedana, rezultati su bili slični u obje skupine: slabovidnosti se riješilo 30 posto djece sa zakrpom i 42 posto mališana iz akupunkturne skupine.

“Akupunktura može povećati dotok krvi u mozak i oko, stimulirajući faktore rasta živaca mrežnice i dovodeći do metaboličkih promjena u središnjem živčanom sustavu”, objasnio je voditelj istraživanja dr. So Dennis Lam.

Komentatori ističu kako je akupunktura priznatija vrsta terapije u Kini nego u drugim zemljama, međutim, rezultati su znanstveno neosporivi. Jedino je pitanje vremena i truda roditelja koji svoje mališane moraju voditi na tretmane akupunkture svaki radni dan, dok se u drugom slučaju nosi povez preko zdravog oka samo dva sata na dan.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Archives of
Ophthalmology
.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo