Zdravlje

Zdravlje

Akupunktura poboljšava simptome KOPB-a

Akupunktura, starokineska metoda liječenja koja se temelji na protoku energije kroz tijelo i stimulaciji određenih točaka na koži, pokazala se učinkovitom kod pacijenata s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća (KOPB).

Kronična opstruktivnu bolest plućaKOPB (engl. Chronic Obstructive Pulmonary Disease – COPD) je bolest koja zahvaća dišne putove, tkivo i krvne žile pluća. Nastaje zbog neprimjerenog upalnog odgovora pluća na iritaciju štetnim česticama i plinovima i dovodi do kroničnog morfološkog i funkcionalnog oštećenja pluća. Karakterizira je smanjenje protoka zraka kroz dišne putove koje je obično progresivno i nije potpuno reverzibilno.

Suženje dišnih putova se s vremenom pogoršava uz postupnu pojavu simptoma u vidu kašlja, iskašljavanja i zaduhe. Istovremeno se razvijaju brojne sistemske manifestacije, kao što su neuhranjenost, bolesti srca i krvnih žila te slabljenje imunološkog sustava s učestalim respiratornim infekcijama. Bolest često prolazi nezapaženo budući da se poistovjećuje s “običnim pušačkim kašljem”.

Sada su japanski stručnjaci ustanovili kako akupunktura može poboljšati disanje pacijenata s KOPB-om. Timovi sveučilišta Kyoto i Meiji su uključili 68 osoba s ovom bolesti u studiju i podijelili ih u dvije skupine. Jedni su dobili režim akupunkture kroz razdoblje od 12 tjedana te svakodnevnu dozu lijekova. ispitanici druge skupine primili su placebo akupunkturu (iglice su nasumce postavljene i bile su istupljene tako da zapravo nisu prodrijele kroz kožu). Zatim su istraživači izmjerili dispneju pri naporu koristeći Borgovu skalu (vrijednost 0 označavala je “dobro disanje, gotovo da i nema nedostatka daha”, a vrijednost 10 “izuzetan nedostatak daha”).

Nakon tri mjeseca terapije, rezultati skupine koja je primala akupunkturu su se poboljšali s 5,5 na 1,9, dok kod ispitanika koji su primali lažnu akupunkturu nije bilo nikakvog poboljšanja. Također, istraživači su zamijetili klinički bitno poboljšanje nutritivnog statusa (uključujući indeks tjelesne mase), kapacitet vježbanja i kvalitetu života vezanu za zdravlje.

Ističu kako je potrebno provesti veće studije, no njihovo otkriće sugerira kako bi se akupunktura mogla razmotriti kao potencijalna metoda držanja KOPB-a pod kontrolom. Studija je objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo