Zdravlje

Zdravlje

Akupunktura pomaže bolnim zglobovima žena s rakom dojke

Akupunktura bi mogla biti učinkovita terapija za bolne zglobove i ukočenost kod pacijentica s rakom dojke, a posebno one liječene hormonskom terapijom. Pokazalo je to novo istraživanje predvođeno znanstvenicima njujorškog Herbert Irving centra za karcinom.

kBol u zglobovima i ukočenost su uobičajene nuspojave kod terapije inhibitorima aromataze, tijekom koje dolazi do blokiranja sinteze estrogena. Terapija, koja je česta i učinkovita za liječenje u ranoj fazi, u prethodnim je istraživanjima pokazala da uzrokuje bol u zglobovima i ukočenost kod pola liječenih žena.

“Kako inhibitori aromataze postaju sve popularniji izbor za liječenje nekih pacijentica od raka dojke, cilj nam je pronaći terapiju koja ne uključuje lijekove. Na taj bi se način i liječnici i pacijenti lakše mogli nositi s problemima zglobova i time poboljšati kvalitetu života i smanjiti mogućnost da će pacijenti prekinuti ovaj tretman koji potencijalno spašava život”, izjavio je dr. Dawn Hershman, profesor sa Sveučilišnog medicinskog centra Columbia.

Kako bi istražili učinke akupunkture na inhibitore aromataze povezane s bolnim zglobovima, istraživački je tim nasumce odabrao 43 žene. I dok je jedna skupina primala pravu terapiju akupunkturom, druga su skupinu “bockali” iglicama na lažnim mjestima, dva puta tjedno kroz šest tjedana. Sve sudionice istraživanja su primale inhibitore aromataze za rani karcinom dojke. Osim toga, sve su žene prijavile lokomotornu bol.

kNalazi žena koje su primale pravu akupunkturu je pokazao značajan napredak u ublažavanju boli i ukočenosti tijekom istraživanja. Intenzitet bolova je opao, a ukupno fizičko blagostanje se poboljšalo. Osim toga, 20 posto pacijentica, koje su prijavile uzimanje analgetika, je izvijestilo da više ne trebaju uzimati ove lijekove nakon tretmana akupunkture. Slična poboljšanja nisu zabilježena kod žena koje su bile tretirane lažnom akupunkturom.

“Ova studija sugerira da akupunktura može pomoći ženama da se lakše nose s bolnim zglobovima i ukočenošću koji se mogu pojaviti uslijed terapije inhibitorima aromataze”, rekla je dr. Katherine D. Crew sa Sveučilišnog medicinskog centra Columbia.

Rezultati istraživanja su objavljeni u Journal of Clinical Oncology.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo