Zdravlje

Zdravlje

Alergičari, oprez: počinje vrijeme breze!

Neugodan svrbež očiju, šmrcanje, grebanje grla… ove simptome mogu očekivati osobe alergične na cvat breze, s obzirom da upravo ovuh dana počinje polenizacija ovim alergenom.

Pored ambrozije, breza je najjači prirodni alergen i uistinu zadaje najviše problema alergičarima. Za razliku od ambrozije, ona dolazi naglo i vrlo brzo doseže visoke koncentracije u zraku, a njezina polinacija će trajati otprilike tri tjedna, maksimalno mjesec dana.

“Simptomi su slični klasičnim simptomima prehlade: neugodno svrbenje očiju, šmrcanje, grebanje grla, a jedino se razlikuju po tome što je prehlada obično praćena visokom temperaturom”, otkrila je dr. Barbara Stjepanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija
Štampar“.

Dr. sc. Barbara Stjepanović s napravom za
mjerenje peludi

“Dugogodišnji alergičari svakodnevno prate podatke na stranici Štampar.hr, a od velike im pomoći može biti aplikacija za pametne telefone Alergo Alert. U njoj je po prvi put prikazana informacija u obliku brojke – ako je neka pelud prisutna u umjerenim koncentracijama, korisnik točno vidi je li ona bliža niskim ili će brzo doseći visoke koncentracije. Osim trenutnih vrijednosti aplikacija uključuje i prognoze za dva sljedeća dana”, otkrila je dr. Stjepanović.

Oni koji su alergični vrlo dobro znaju na što su alergični, a oni koji ne znaju se trebaju javiti svojem liječniku opće prakse koji će ih dalje uputiti na testiranje kako bi saznali na što su konkretno alergični.

“Naravno, osobe koje trenutno nisu alergične ne trebaju
misliti da nikada neće biti alergične na pelud – alergija ne bira niti dob niti
spo
l i u svakom trenutku života možete postati alergični, ovisno o imunološkom
sustavu”, upozorila je dr. Stjepanović.

Aplikaciju Alergo Alert moguće je skinuti putem Google Playa za uređaje s Android operativnim sustavom i App Storea za uređaje s iOS operativnim sustavom

Karmen Pužar
Foto: Shutterstock, Marko Prpić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo