Zdravlje

Zdravlje

Analgetici mogu biti opasni za srce!

Nesteroidni protuupalni lijekovi koriste se dugo vremena za suzbijanje boli, a danas je život mnogih kroničnih bolesnika doslovce nezamisliv bez njih. Švicarski istraživači tvrde kako liječnici moraju biti svjesni kako uz propisivanje ovih lijekova trebaju uzeti u obzir i krvožilno zdravlje pacijenta.

Stručnjaci Sveučilišta u Bernu su analizirali 31 studiji s preko 116.000 pacijenata koji su uzimale razne vrste lijekova protiv boli (naproksen, ibuproden, diklofenak, celekoksib, etorikoksib, rofekoksib i lumirakoksib) ili placebo tablete kako bi probali suzbiti svoje bolove.

Sveukupno je broj slučajeva s opasnim ishodom bio malen u usporedbi s placebo skupinom, no stručnjaci smatraju kako lijekovi sa sobom povlače rizik bitan uzimanja na znanje. U 29 studija su ustanovljena 554 srčana udara, u 26 istraživanja je bilo 377 moždanih udara, dok je u 28 studija zabilježeno 676 smrtnih slučajeva.

Tako je ibuprofen tri puta više povezan s rizikom od moždanog udara nego placebo, dok su refekoksib i lumirakoksib dvostruko povezaniji sa srčanim udarom u odnosu na placebo tablete.

“Naše istraživanje pruža nabolje dostupne dokaze o sigurnosti ove vrste lijekova. Iako nedoumice postoje, malo je dokaza koji upućuju da su ovi lijekovi sigurni kada govorimo o krvožilnom zdravlju. Kardiovaskularni rizik se mora uzeti u obzir kada se propisuju bilo kakvi nesteroidni protuupalni lijekovi”, zaključili su autori istraživanja.

Ove novosti dolaze nakon nedavne objave Sveučilišta Harvard. Poznati su američki učenjaci ustanovili kako su osobe koje zbog neizdrživih bolova uzimaju opioidne analgetike izložene
povišenom riziku prijeloma kostiju, problema sa srcem, pa čak i smrti. Jesu li opioidni lijekovi sigurni?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo