Angelina Jolie potaknula žene na preventivne preglede - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Angelina Jolie potaknula žene na preventivne preglede

wiki

Nakon što je prošle godine glumica Angelina Jolie napravila obostranu mastektomiju te odlučila javno govoriti o tome, udvostručio se broj žena koje su se odlučile na pretrage, rezultati su to istraživanja provedenog u Velikoj Britaniji.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Breast Cancer Research, a govore o tome  kako se u klinikama diljem Britanije udvostručio broj preventivnih pregleda u razdoblju od kolovoza do listopada 2013.(4.847 žena) u odnosu na isto razdoblje 2012 (1.981 žena).

Američka glumica, Angelina Jolie, odlučila se podvrgnuti dvostrukoj mastektomiji iz preventivnih razloga nakon što je otkrila da ima 87 posto šansi za rak dojke. Radi se o testu BRCA1 (BReast CAncer Gene 1) koji ukazuje na sklonosti obolijevanja od raka dojke. Odlučila je o tome javno progovoriti kako bi svojim primjerom potaknula žene na preventivne preglede.

Prema podatcima World Health Organization, više od 500.000 žena godišnje umre od raka dojke, te je on jedan od prvih pet uzročnika smrti na svijetu.

British Medical Journal objavilo je rezultate istraživanja provedenog u Norveškoj, koje pokazuje da preventivni mamografski pregledi mogu kod zdravih žena smanjiti rizik od smrti za 28 posto.

Foto: wikipedia.org

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo