Zdravlje

Zdravlje

Angina pektoris: podmukla bol u prsima

Angina pektoris je najčešći simptom bolesti koronarnih arterija. Karakteriziraju ju tzv. bol u prsima, neugoda, težina, pritisak, žarenje, stiskanje. Sve ove simptome uzrokuje koronarna bolest srca.

Angina se obično osjeća u prsima, međutim neki pacijenti simptome osjećaju u ramenima, rukama, vratu, grlu, vilici ili leđima.

Ukoliko ste se prepoznali u ovim pokazateljima angine pektoris, budite na oprezu. Ako vam do sada nije dijagnosticirana bolest srca, trebali biste odmah potražiti liječničku pomoć. Ako ste se već susreli s anginom, pijte svoje propisane lijekove i nastojte ustanoviti je li riječ o redovitim epizodama bolesti ili su se simptomi pogoršali.

Što uzrokuje anginu?

srceAngina nastaje u trenutku smanjenog protoka krvi prema području srca. To narušava dostavu kisika i bitnih hranjivih tvari do stanica srčanog mišića. Kad se to dogodi srčani mišić mora koristiti alternativne, manje učinkovite oblike goriva kako bi mogao obaviti svoju funkciju pumpanja krvi u tijelo.

Nusprodukt korištenja ovog manje učinkovitog goriva je spoj pod nazivom mliječna kiselina. Ona se gomila u mišiću i uzrokuje bol. Određeni lijekovi koji se koriste za liječenje angine djeluju tako da zabranjuju upotrebu alternativnog izvora goriva.

Vrste angina pektoris

Stabilna angina – Bol je predvidiva i prisutna samo tijekom napora ili ekstremne emocionalne tuge. Simptomi ove angine nestaje s odmaranjem i mirovanjem.

Nestabilna angina – Ona može ukazat na predstojeći infarkt. Bol koju uzrokuje nestabilna angina se razlikuje od uobičajene boli uzrokovane ovim sindrom ili boli koja se javlja za vrijeme mirovanja. Ova vrsta angine se može pojaviti češće, čak i kod odmaranja, simptomi su puno teži, duže traju, a pojavljuju se i kod minimalne aktivnosti osobe. Iako je ovu vrstu angine moguće olakšati lijekovima, ona je nepredvidljiva i može napredovati do infarkta. U čestim je slučajevima potrebno liječenje intenzivnijim medicinskim tretmanima ili postupcima.

Prinzmetalova angina – Radi se o angini koja se pojavljuje za vrijeme mirovanja, spavanja ili pri izlaganju niskom temperaturama. U tim slučajevima, simptomi su uzrokovani smanjenim protokom krvi prema srčanom mišiću zbog suženja (spazma) koronarne arterije. Većina osoba s ovom vrstom angine također ima bolest koronarnih arterija.

Kako se liječi angina?

bolLiječenje ovisi o intenzitetu bolesti tj. o količini oštećenja srca. Za osobe s blagom anginom, kombinacija lijekova i promjena životnih navika mogu kontrolirati simptome. Promjene životnih navika uključuju: konzumaciju hrane koja godi srcu, snižavanje kolesterola, redovito vježbanje, prestanak pušenja i kontroliranje dijabetesa te visokog krvnog tlaka.

Određeni lijekovi koji se koriste za liječenje angine djeluju tako da ili povećavaju količinu kisika koji dolazi do srčanog mišića ili smanjuju potrebu srca za kisikom. Ovi lijekovi uključuju:

  • Beta blokatore
  • Nitrate
  • Blokatore kalcijevih kanala
  • Ranolazin

Drugi lijekovi djeluju tako da sprječavaju nakupljanje krvnih ugrušaka, koji mogu blokirati protok krvi do srčanog mišića. Ovi lijekovi uključuju anti trombocitnu terapiju.

Za osobe s ozbiljnijom ili pogoršanom anginom, doktor može preporučiti liječenje koje će otvoriti blokirane arterije. To uključuje:

  • Angioplastiku
  • Ugrađivanje stenta
  • Presađivanje premosnice koronarne arterije

Što učiniti ako se pojave simptomi?

bolTrebali biste odmah prestati sa svim aktivnostima i posvetiti se mirovanju, bez obzira na vrstu dijagnosticirane angine.

Ako vam je liječnik propisao lijek nitroglicerin, uzmite jednu tabletu i pustite da se otopi ispod jezika. Ako koristite nitroglicerin u obliku spreja, pošpricajte ga ispod jezika. Pričekajte pet minuta.

Ako su simptomi prisutni i nakon pet minuta, uzmite drugu dozu nitroglicerina. Pričekajte idućih pet minuta. Ako je angina i dalje prisutna, uzmite treću dozu.

Ukoliko je angina prisutna i nakon odmaranja i dvije doze nitroglicerina ili 15 minuta, nazovite hitnu pomoć.

Ako osjećate da imate infarkt, ne odgađajte! Odmah pozovite hitnu pomoć. Ni u kojem slučaju se ne mijete sami voziti u bolnicu. Recite članu obitelji ili susjedu da to učini umjesto vas. Uzmite aspirin. Brza reakcija je vrlo važna u slučaju infarkta jer pravovremeno liječenje umanjuje količinu oštećenja srca.

Zapamtite!

Ako vam je dijagnosticirana angina pektoris, uvijek uz sebe imajte nitroglicerin – nikad ne znate kad će vam zatrebati. Lijek čuvajte u tamnoj kutijici, daleko od topline i vlage. Redovito provjeravajte rok trajanja. Jednom kad otvorite kutijicu s nitroglicerin tabletama, treba ju zamjenjivati svaka tri mjeseca. Sprej ima duži rok trajanja – mijenjajte ga svake dvije godine.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo