Zdravlje

Zdravlje

Apsces ugrožava zdravlje kože

Apsces je bolna lokalizirana nakupina gnoja. U većini slučajeva nastaje kao posljedica upale. Bolest ne zahvaća samo površinski sloj kože već se širi na unutrašnje slojeve.

Jedan od čestih simptoma apscesa je povišena tjelesna temperatura. Najčešće se javlja na zubnom mesu, no može se javiti i na bilo kojem dijelu tijela. Donosimo popis područja koja su posebice ugrožena.

k1. Gornja usna

Ogrebotina ili posjekotina usne idealan je teritorij za prodor bakterijama čime se pospješuje infekcija. Apsces na usni valja vrlo pažljivo liječiti jer se, ako se zanemari ili neprimjereno liječi, može proširiti na nepce, što može biti vrlo pogibeljno.

2. Nepce

Apsces na nepcu također je posljedica prodora bakterija. Ponekad je dovoljan ubod neoprezno progutanom ribljom kosti. Može imati teže posljedice ako se proširi na nosnu šupljinu, uzrokujući primjerice učestale upale sinusa.

3. Pazuho

Depiliranjem britvicom vrlo se lako može načiniti posjekotina u koju se mogu zavući bakterije. Ako se na ozlijeđenu kožu pazuha nanese dezodorans, povećava se mogućnost obolijevanja. Dezodoransi, posebno oni koji ograničavaju znojenje, izazivaju stiskanje izlaznih kanala žlijezda znojnica i sprječavaju prolaz znoja na površinu kože. Kako je pazuho izuzetno bogato znojnim žlijezdama, a bakterije opisanim mehanizmom ostaju u njima zarobljene, ubrzano se razmnožavaju i izazivaju infekciju.

4. Leđa, ramena i ruke

Dovoljno je jače se počešati ili istisnuti prištić, da se omogući prodor bakterijama u unutrašnja tkiva, odnosno ubrzano razmnožavanje u dubini.

k5. Stražnjica

Često je apsces na stražnjici javi kao posljedica intramuskularne injekcije, zbog nedovoljnog održavanja higijene ili ozljede kože, kad bakterije prisutne na površini kože udu u dublje slojeve. Ubodom ili ogrebotinom može se, naime, nečisti sadržaj unijeti u unutrašnje slojeve kože. Gnojna nakupina na stražnjici uistinu zna biti neugodna i bolna, posebice pri sjedenju.

6. Čmar

Napuknuća kože ili fistule na čmaru mogu omogućiti prolaz mikroorganizmima koji, kad dospiju u unutrašnja tkiva, uzrokuju infekciju i vrlo bolan apsces.

Bez obzira na kojem djelu tijela se apsces stvorio, potrebno je potražiti liječničku pomoć što prije. I upamtite: ne stavljajte obloge na oboljelo mjesto jer mogu otežati stanje. Posebno su opasni topli oblozi, koji mogu ubrzati razvoj upalnog procesa.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo