Artritis - najčešća pitanja i odgovori liječnika - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Artritis – najčešća pitanja i odgovori liječnika

Odgovore na vaša pitanja vezana za artristis donose naši stručnjaci iz rubrike Halo, doktore!

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o artritisu. Ako i vi imate sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Reumatoidni artritis i nuspojave od propisanih lijekova

Vaše pitanje: Mojoj majci je dijagnosticiran reumatoidni artritis te pije puno raznih lijekova, kortikosteroide, među ostalim i lijek methotrexate po 6 tableta jednom tjedno, i taj lijek joj jako teško pada – ima mučnine, vrtoglavice i sl. Doktorica ju bez obzira sili da to pije i dalje. Da li su to normalne nuspojave ili treba nešto mijenjati? Pije lijek 2 mjeseca.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Parvovirus ili Rumatoidni artritis?

Vaše pitanje: Imam 28 god., žensko, 80 kg,175 cm. Otac boluje od dijabetesa, sestra (30 god.) imala melanom koji je uspješno odstranjen. Pušim i pijem prigodno, sve u jako malim količinima. Imam 1 dijete, 3 god. Prije 1,5 god sam bila pozitivna na Parvovirus i u međuvremenu dobila dijagnozu RA (u koju nisam sigurna jer je drugo mišljenje da su bolovi upala zglobova uzrokovana Pervovirusom, koji će prestat kroz par mjeseci), međutim uz terapiju Decortin, Resochin, Salazopyrin i sad Arava umjesto Salazopyrina stanje je nepromijenjeno, skoro svaki dan imam bolove u rukama i nogama, prsti jako natiču (UZV

šaka pokazao jake upale), osjećam veliki pritisak i nemoć u koljenima, stalno sam umorna i ne funkcioniram više ni 50% kao prije, usta se jako suše (scintigrafija slinovnica pokazala njihovu smanjenu funkciju). Prije dva tjedna sam bila u reumatologa na kontroli i samo mi prepiše nove tablete. Što da dalje učinim, jer nisam sigurna da imam ispravnu dijagnozu?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Reumatoidni artritis (zglob lijeve ruke i lijeve noge)

Vaše pitanje: Imam 22 godine. Već 18 godina bolujem od reumatoidnog artritisa (zglob lijeve ruke i lijeve noge). U posljednjih mjesec dana osjećam bolove u desnom koljenu. RTG pokazuje početak ušiljenja interkondilarnih eminencija. Doktorica opće prakse mi je rekla da je to kao kod starih ljudi kad se zglobovi istroše i nije me uputila nikud dalje. Ne mogu sa svoje 22 godine to zanemariti i buditi se svako jutro sa bolovima u koljenu, pola dana mi je potrebno da se bolovi malo ublaže, ali kod savijanja koljena bolovi su jaki. Nadam se da mi možete preporučiti što i kako dalje.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Bolovi u ručnom zglobu

Vaše pitanje: Poštovani, suprug (38) se pred mjesec dana probudio se u noći sa bolovima u ručnom zglobu. Odtada bolovi nisu prestali. Ruka ( šaka) mu je natečena, teško okreće ruku osobito dlan prema gore. Najveća bol je na samom pregibu zgloba. Također, neke od tih dana ( kad ruka najviše natekne) ima i temperaturu do 39. Prva dijagnoza bio je giht zbog povišenih urata. Također, imao je visoke leukocite.Pio je antibiotike 10 dana i Indometacin. Nakon deset dana, krvna slika je pokazala da su urati ispod razine, te je liječnik zaključio da nije riječ o gihtu. Nalaz krvi je bio uredan, osim leukocita ( koji su bili još veći) a i povišen CRP. Odlazi zbog bolova na hitnu, te dobiva novu dijagnozu Tenosinovitis. Izbacuje se antibiotik iz daljnjeg korištenja, povećavaju mu dozu Indometacina. Nakon 20 dana, njemu se stanje pomalo popravlja. Polako može stisnuti prste šake. Otečenost je spasnula, osim točno na pregibu ručnog zgloba ( koji je cca. 4 cm širi od zgloba druge ruke.) No, nakon svega četiri, pet dana, ruka ponovo počinje naticati, i još jače boljeti, tako da opet ne može s njom micati. U međuvremenu je opet bio kod fizijatra, gdje mu je rečeno da ima artritis. Sad čeka na fizikalnu terapiju. Inače, ne radi nikakve fizičke poslove. Po zanimanju knjigovođa. ozljeda ruke nije imao.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Bol u kostima ruke i noge

Vaše pitanje: Imam 21 godinu, studentica sam, te radim u službi za korisnike, što znači da sam okružena računalima i jako puno sjedim. U zadnje vrijeme me bole kosti na prstima ruke, ponekad i na nožnim prstima. Uvijek sam imala problema s kostima stopala (točnije s jednom kosti, ona koja je ispod prstiju, nažalost joj ne znam ime), međutim u zadnje vrijeme me boli i petna kost. Kada masiram (odnosno jače stisnem) to područje, istovremeno osjećam i ugodu i bol, ali na trenutke pomaže. Problem s kostima na stopalu sam naslijedila od majke, njenog oca i ostatka mamine strane obitelji. Ne znam je li povezano, ali inače sam dosta zaposlena, pa se jako dugo nisam odmorila. Nikakve tablete ne koristim.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo