Zdravlje

Zdravlje

Biopsija – kako se pripremiti i što očekivati od ovog postupka?

Shutterstock

Tijekom biopsije liječnik uzima mali uzorak tkiva ili stanica iz organa za koji se sumnja da je zahvaćen karcinomom, infekcijom ili nekim drugim zdravstvenim problemom. Uzorak se šalje u laboratorij gdje tehničari traže stanice koje mogu imati štetan utjecaj na vaše zdravlje.

Kako se pripremiti za postupak?

Vaš liječnik će vam reći što trebate (ili ne trebate) učiniti prije biopsije. Na primjer, možda ćete morati prestati uzimati neke lijekove koji su vam u trajnoj terapiji, ili nećete smjeti jesti ili piti nekoliko sati prije biopsije. Ako s liječnikom dogovorite da vam biopsiju radi u punoj anesteziji, zamolite nekoga da pođe s vama kako bi vas mogli odvesti kući.

U ginekološkoj ambulanti rade se i manji operacijski zahvati. Znate li koji?

Što možete očekivati nakon biopsije?

Na mjestu uzimanja uzorka tkiva mogli biste još nekoliko dana osjećati bol i nelagodu, ali liječnik vam može prepisati lijek protiv bolova ukoliko bude potrebno. Držite se uputa liječnika o tome koliko dugo morate nositi zavoj i voditi brigu o mjestu uboda.

Čekanje na rezultate

Kod nekih vrsta biopsija, vaš liječnik može odmah testirati uzorak za brze rezultate. Ostali rezultati najčešće su spremni za dan ili dva, ali ponekad treba pričekati i nekoliko dana. Laboratorij će rezultate poslati vašem liječniku koji će s vama razgovarati o njima.

Biopsija iglom

Kod ove vrste biopsije, liječnik se koristi iglom da bi izuzeo uzorak sumnjivog tkiva. Ova metoda najčešće se preporučuje za testiranje tkiva iz dojke, limfnih čvorova, štitnjače ili testisa.

Kako izgleda biopsija iglom?

Postupak se vrši ambulantno i obično traje manje od sat vremena. Liječnik će prvo očistiti i umrtviti mjesto uboda, a tijekom postupka služit će se ultrazvukom ili nekim drugim načinom dobivanja uvida u unutrašnjost tijela – to mu pomaže da lakše upravlja iglom i uzme željeni uzorak tkiva. Nakon postupka, mjesto uboda će zaštititi zavojem.

Napravite biopsiju kože

Biopsija kože

Ovim postupkom testiraju se madeži, izrasline, osip ili lezije na vašoj koži. Često se koristi kad postoji sumnja na rak kože. Ako sumnjivo područje zahvaća samo površinski dio kože, liječnik će obrijati mali uzorak posebnom britvom ili skalpelom. Za dublje izrasline može biti potrebna procedura koja se zove biopsija bušenja. Za ovaj postupak liječnik koristi mali instrument sličan cijevi s oštrim krajem. Nakon što uzme uzorak, liječnik će mjesto zatvoriti jednim šavom.

Kako se vrši biopsija kože?

Liječnik će očistiti područje s kojeg uzima uzorak i umrtviti ga anesteticima. Možda ćete kod davanja anestezije osjetiti ubod ili pečenje, ali zato nećete ništa osjetiti tijekom samog postupka.

Nakon biopsije, na tom mjestu možda primijetite crvenilo na koži, ali ne bi trebalo boljeti. Možete mjesto namazati kremom da biste spriječili isušivanje kože i nastanak infekcije. Ožiljak bi trebao zacijeliti unutar 3 tjedna.

Ekscizija i incizija kože

Ovi postupci se uglavnom koriste za testiranje kože, grudi, limfnih čvorova ili mišića. Ekscizija je postupak tijekom kojeg se izuzima cijeli polip ili veliko područje kože. Incizijom se zahvaća manji dio površine, ali liječnik ide u dublje slojeve kože. Na primjer, ako vaš liječnik misli da imate melanom, postupkom ekscizije on može izvaditi cijeli tumor, dok bi postupkom incizije izvadio samo dio tumora.

Ekscizija vrata maternice

Kako izgleda postupak ekscizije i incizije?

Ovisno o tome na kojem je mjestu i koliko područje treba zahvatiti, liječnik će umrtviti samo to područje ili će vam dati punu anesteziju. Zatim će malim, oštrim instrumentom uzeti uzorak tkiva nakon čega ćete možda trebati nekoliko šavova.

Kad djelovanje anestetika popusti mogli biste osjetiti bol, a moguće je da primijetite i lagano krvarenje. Ukoliko je bol jaka ili rana obilato krvari, odmah otiđite liječniku.

Endoskopska biopsija

Tijekom ovog postupka liječnik koristi dugu, tanku cjevčicu koja na kraju ima svjetlo i kameru koju zovemo endoskop. Preporučuje se u slučaju kada liječnik treba uzeti tkivo iz područja duboko u vašem tijelu. Na primjer, može uzeti uzorke tkiva iz vašeg debelog crijeva, mjehura ili pluća.

U rukama iskusnog otorinolaringologa endoskopija nosa i sinusa je bezbolna

Kako izgleda postupak endoskopske biopsije?

Postupak se može obaviti u ordinaciji vašeg liječnika ili kao ambulantna operacija u bolnici.

Liječnik će vam dati lijek koji će vas uspavati, a zatim će endoskopom kroz usta, rektum, urinarni trakt ili kroz mali rez na koži doći do željenog organa. Pritom ga kamera vodi do tkiva koje treba ispitati.

Obično je to vrlo siguran postupak, ali postoji mali rizik od kidanja tkiva, infekcije ili krvarenja.

Biopsija koštane srži

Bolesti krvi i rak poput limfoma ili mijeloma mogu se dijagnosticirati iz uzorka bolešću zahvaćene koštane srži. Vaš liječnik može pomoću dugačke igle uzeti mali uzorak koštane srži ili kosti koji će se pregledati pod mikroskopom. Područje iz kojeg uzima uzorak umrtviti će anestezijom, ali tijekom postupka svejedno možete osjećati nelagodu.

Kirurška biopsija

Ako vaš liječnik mora izvaditi veći uzorak tkiva, tumora, kvržice ili limfnog čvora koji će se testirati, to će biti učinjeno u bolnici, a vi ćete dobiti lijek koji će vas provesti kroz postupak.

U nekim slučajevima, vaš liječnik može napraviti samo mali rez, a zatim upotrijebiti cijev s kamerom na kraju koja će ga voditi do ciljanog područja. Ta vrsta kirurške biopsije naziva se laparoskopska biopsija.

Biopsija posteljice, placentocenteza ili kasni CVS

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo