Zdravlje

Zdravlje

Bol u leđima može ukazivati na ozbiljna zdravstvena stanja: probleme s mjehurom, artritis, srčani zastoj…

Foto: Shutterstock

Bol u leđima je vrlo česta te je uzrokovana raznim faktorima.

Prema nekim podacima oko 23% odraslih osoba živi s osjećajem boli u leđima, a od 60 do 80% osoba ima bar jednu epizodu križobolje tijekom života. Uzroci mogu biti razni, pa se tako najviše spominju mehanički problemi, ozljede kralježnice, poput istegnuća i fraktura, stečene bolesti i stanja.

Ponekad bol u leđima može označavati probleme u organizmu, pa je važno potražiti savjet liječnika što prije.

Bole vas leđa? Masaža s uljem đumbira mogla bi pomoći

Gubite kontrolu nad mjehurom

Može se raditi o sindromu koji se naziva Cauda equina (sindrom konjskog repa) a označava ozbiljno uklještenje živaca te uzrokuje bol u križima te probleme sa funkcijom mjehura i crijeva, navodi prevention.com. Iako se događa kod jedne osobe na njih 33 000, stanje je to koje zahtjeva hitan odlazak liječniku.

Bol se javlja tijekom noći

Većina ljudi koje mući kičma tijekom noći mogu naći poziciju koja će im odgovarati, ali ako vam se događa da je to skoro nemoguće postići, ili se bol javlja isključivo tijekom noći, morate posjetiti liječnika. Može se raditi infekciji kosti ili o zloćudnoj tvorevini na kralježnici, kaže White Plains, autor knjige “Zdravlje izvana i iznutra”.

Osjetite probadanje

Bol koja se javlja na oko lopatica i nema neki poseban uzrok može signalizirati srčani zastoj, osobito ako se bol prvo javila na području prsa. Nagla bol koja je jaka i javlja bez uzroka zahtjeva pregled liječnika.

Zašto se infarkt ponavlja i kako ga možemo spriječiti?

Bol u zglobovima

Crvenilo, oticanje, povećana temperatura i bol u zglobu su uobičajeni upalni znakovi povezani s artritisom. Artritis je termin koji se općenito koristi za grupu od oko 100-tinjak reumatskih stanja.Vaš doktor će postaviti dijagnozu na osnovu pregleda i testova koji najčešće uključuju pretrage krvi i radiološke pretrage.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo