Zdravlje

Zdravlje

Bole vas križa? Evo što obavezno morate napraviti

Shutterstock

Lumbalni dio kralježnice podrazumijeva pet masivnih kralježaka u donjem dijelu leđa s pridruženim diskovima koji se nastavljaju na “sacrum” (križna kost – sraštenih 5 kralježaka).

Važno je primjetiti kako lumbo-sakralni dio trpi cijelu težinu kralježnice i trupa, te je upravo zato toliko masivan. Sacrum s lijeve i desne strane prijanja uz zdjelične kosti preko tzv. sakroiliakalnih zglobova. Iz područja lumbo – sakralne kralježnice formiraju se brojni živci koji sudjeluju u oživčenju zdjelice i nogu, a najpoznatiji spoj tih živaca je najveći živac tijela – ishijadikus koji je u najdebljem dijelu debeo kao palac ruke.

Stalno ste u modricama? Evo zašto vam se to događa…

Diskus hernija

Razlikujemo popriličan broj problema u lumbo-sakralnoj regiji koji često bole isto ili slično. Treba razumijeti da se oštećenje ili konflikt ne nalazi uvijek na mjestu boli, tj. da bol može iradirati u druga područja.

Iako je diskus hernija statistički najčešća problematika tog dijela leđa, sama po sebi ne mora biti ozbiljna ukoliko ne kompromitira korijen živaca. Strukture diskova tijelu služe kao amortizacija i veoma su promjenjive pod opterećenjem. Nikako ne treba ustrajati na vlastitoj interpretaciji dijagnostičkih nalaza i doslovnom prevođenju latinskih riječi, već treba s liječnikom utvrditi pravo stanje na temelju potpune kliničke slike.

Bol u koljenu – koje su najčešće ozljede i kako si pomoći?

Osim hernijacije diska, slični bolovi u regiji mogu biti izazvani problemom sakro-iliakalnog zgloba, problemom torako-lumbalnog segmenta kralježnice, prekomjernom napetošću mišića piriformisa ili pak neravnotežom fleksora natkoljenice i dubinskih mišića leđa itd.

Ne liječite sami upalu

Najneugodniji dio lumbo-sakralnih tegoba je svakako upalni proces živca ishijadikusa kojem je potreban period od više dana kako bi se smirio stoga od svakoga zahtjeva strpljenje.

Ne preporuča se postavljanje samodijagnoza, već je važno shvatiti da se ne nalazi tegoba nužno na mjestu bola, te je najpametnije potražiti savjet liječnika ili vještog fizioterapeuta.

Uz manualnu terapiju, jačanje mišića leđa i trbuha je od ključne važnosti, ali obzirom na širok spektar mogućih problema bolje je prethodno konzultirati se sa stručnjakom. Neke vježbe primjerice za trbušne mišiće mogu ovisno o dijagnozi dodatno pogoršati stanje pacijenta.

8 stvari koje biste trebali znati o bolovima u leđima

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo