Zdravlje

Zdravlje

Bolesnici s psorijazom češće obolijevaju od depresije, a pretilost pogoršava njihovu bolest

Shutterstock

Svjetski dan psorijaze je dan u godini posebno posvećen oboljelima od psorijaze i/ili psorijatičnog artritisa.

Svjetski dan psorijaze je postao globalno događanje kojemu je cilj ostvariti jedan međunarodni glas za bolji život za više od 125 milijuna oboljelih u cijelome svijetu, a tim povodom razgovarali smo i s dermatologinjom prof. dr. sc. Marijom Kaštelant, dr. med.

Najčešći oblik psorijaze je pločasta vulgarna psorijaza i pojavljuje se u oko 90% bolesnika s tipičnim crvenim ljuskavim žarištima na pružnim stranama udova, napose na laktovima i koljenima te vlasištu.

Psorijaza se može javiti u bilo kojoj dobi, a kod 50% bolesnika se javlja prije 25. godine

U nekih bolesnika promjenama su zahvaćeni samo dlanovi i stopala, dok u pojedinih psorijatične promjene većinom zahvaćaju pregibe. Vlasište je često zahvaćeno psorijatičnim promjenama u vidu crvenila i ljuskanja, a promjene se mogu širiti i na rub vlasišta. Promjene na noktima vrlo su česte, a vide se točkaste udubine, žućkaste mrlje, nokti su zadebljani i lomljivi. Postoje i drugi oblici psorijaze poput kapljičaste gdje su psorijatične promjene veličine kapi, a češća je u dječjoj i adolescentnoj dobi. Kod inverzne psorijaze, koja se pojavljuje u oko 5% bolesnika, psorijatične promjene vide se u pregibima udova te spolnoj regiji.

Poseban oblik psorijaze, koji uz kožu zahvaća i zglobove, jest artropatska psorijaza koja se u većine bolesnika pojavljuje nakon kožnih promjena. Javlja se u oko 30% bolesnika sa psorijazom, češće u bolesnika s tipom I bolesti i težom kliničkom slikom. Psorijatični artritis se najčešće očituje zahvaćanjem malih zglobova prstiju ruku i nogu koji su bolni, otečeni, kobasičastog izgleda, a često se vide i tipična oštećenja noktiju. Najteži oblik bolesti može uzrokovati teška oštećenja zahvaćenih zglobova i njihovu potpunu destrukciju.

Dijagnoza psorijaze se postavlja na temelju anamneze i kliničke slike, a potvrđuje se histološkom pretragom.

Koji je najveći problem za bolesnike kada je riječ o psorijazi (je li to problem s izgledom kože, psihički neki problemi ili nešto treće)?

Psorijaza kao kronična upalna bolest uvelike utječe na kvalitetu života samih bolesnika, ali i njihovih obitelji. Narušena kvaliteta života bolesnika sa psorijazom, odnosno psihički i fizički teret bolesti kao i utjecaj na radnu sposobnost i obiteljski život veći je od onog u bolesnika s teškim srčanim i malignim bolestima. Bolesnici s psorijazom češće obolijevaju od depresije, bolest utječe i na njihovu radnu sposobnost te općenito na njihov svakodnevni život. Oboljeli se osjećaju stigmatizirano, srame se svoje bolesti, često se povlače u sebe, a zbog izgleda svoje kože izbjegavaju druženja, sportske aktivnosti i sve one aktivnosti u kojima je njihova koža i bolest vidljiva.

Traje li psorijaza cijeli život, kako se danas liječi i postoje li možda neki lijekovi i tretmani koji nisu dostupni pacijentima u Hrvatskoj?

Psorijaza je kronična bolest obilježena periodima poboljšanja i pogoršanja kožnih promjena te stoga traje cijeli život. Osim kože, bolest može zahvatiti vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa. Danas se psorijaza može uspješno liječiti različitim lokalnim i sustavnim lijekovima, a posljednjih 10-ak godina dostupni su i brojni “pametni” lijekovi tzv. biološki lijekovi koji ciljano djeluju na točno određene upalne posrednike u imunosnom sustavu koji su ključni čimbenici u razvoju psorijaze.

Mogu li si oboljeli pomoći putem prehrane, postoje li neke određene smjernice?

Ono što je bitno je naglasak staviti na uravnoteženu prehranu mediteranskog tipa. Isto tako, izuzetno je važno održavanje normalne tjelesne težine, budući da pretilost pogoršava psorijazu. Pretilost je kao i psorijaza upalna bolest te stoga upala uslijed pretilosti podržava upalni proces u psorijazi i djeluje sinergistički te samim time potiče izbijanje psorijatičnih promjena.

Kakva su Vaša saznanja, što se dogodilo sa psorijazom u pandemiji, jesu li pacijenti zanemarivali preglede, je li dolazilo do pogoršanja stanja ili?

Tijekom pandemije u prvom valu, malo se smanjio broj pregleda u ambulanti Referentnog centra za psorijazu Klinike za dermatovenerologiju KBC Rijeka, međutim već nakon nekoliko tjedana reorganizirali smo rad i omogućili pacijentima dostupnost naših usluga putem tzv. A5 uputnica. Stoga smo i tijekom pandemije redovito pregledavali oboljele od psorijaze i mogu reći da su naši pacijenti redovito i dalje dolazili na preglede uz naravno poštivanje epidemioloških mjera.

Kako oboljeli od psorijaze podnose i COVID-19, imaju li teže simptome, češći post-COVID sindrom, teške posljedice?

Prema dostupnim istraživanjima oboljeli od psorijaze nemaju teže simptome COVID-19 infekcije u odnosu na ostale. Mi smo u našem centru napravili malo epidemiološko istraživanje te zaključili, iako na manjem broju bolesnika, da pacijenti na sustavnoj terapiji za liječenje psorijaze većinom imaju blažu kliničku sliku Covid-19 bolesti koja ne zahtijeva bolničku skrb. Naravno, komplikacije, teži simptomi i post-Covid sindrom mogu se javiti u bolesnika koji osim psorijaze imaju i neke pridružene bolesti poput povišenog krvnog tlaka, dijabetesa i dr.

Koliko znate o (uspješnom) liječenju psorijaze? Biološke lijekove u potpunosti pokriva HZZO

Foto: Shutterstock, Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo