Zdravlje

Zdravlje

Bolesnicima s rakom prijeti opasnost od krvnih ugrušaka

Američki su istraživači analizirali podatke preko 30.500 pacijenata s rakom i ustanovili veliku količinu moguće smrtonosnih krvnih ugrušaka venskih tromboembolizama kod onih koji su bili liječeni kemoterapijom.

Godinu dana nakon kemoterapije venski tromboembolizmi su nastali kod 21,5 posto pacijenata s rakom gušterače, 16,7 posto bolesnika s rakom želuca, 14,8 posto pacijenata s rakom pluča, 11,9 posto pacijenata s rakom kolorektalnim rakom, 11,4 posto pacijentica s rakom jajnika i 9,9 posto bolesnika s rakom mjehura.

Venski tromboembolizam predstavlja jednu od najčešćih i najznačajnijih
komplikacija te potencijalno smrtonosnu bolest nakon teške ozljede ili
operacijskog zahvata. Stručnjacima nije u potpunosti jasno zašto nastaju venski tromboembolizmi uslijed terapije za rak, no faktori koji im pridonose su nuspojave kemoterapije, agensi koje tumori otpuštaju a koji zgrušavaju krv te postojeće zdravstvene tegobe poput pretilosti i anemije.

Usporedbe radi, liječenje pacijenta s rakom u SAD-u stoji 77.984 dolara, a liječenje bolesnika s rakom i venskim tromboembolizmom stoji 110.362 dolara.

“Neposredni troškovi zdravstvene skrbi su značajno veći kod pacijenata s venskim tromboembolizmima. Sposobnost identifikacije pacijenata koji su izloženi najvišem riziku od razvijanja krvnih ugrušaka mogla bi poboljšati reventivno korištenje lijekova protiv zgrušavanja”, zaključio je profesor medicine Gary Lyman sa Instituta za istraživanje raka Duke, voditelj studije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo