Bolesti putnika - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Bolesti putnika

Na što sve moramo misliti i od čega možemo oboljeti na putovanjima u tropskim predjelima? Donosimo vam osvrt Poliklinike Synlab na Svjetsko prvenstvo u nogometu Brazil 2014.!

Što sve moramo učiniti prije samog putovanja?

1. Javiti se u pripadajuću epidemiološku ambulantu da bi se provelo odgovarajuće cijepljenje i primijenila profilaksa (primjena specifičnih lijekova preventivno – prije puta, da biste se zaštitili od eventualnih bolesti s kojima se možete susresti u predjelima kamo putujete.

2. Ishoditi putno osiguranje.

3. Prirediti vlastitu, tzv. putničku ljekarnu, koju slažete u dogovoru sa svojim obiteljskim liječnikom, a koja bi trebala sadržavati sljedeće:

 • lijek(ove) protiv bolova (analgetike)
 • lijek(ove) za snižavanje povišene tjelesne temperature (antipiretike)
 • kapi (za oči/za nos) – kapljice za smanjivanje otoka sluznice i za smanjivanje sekrecije (curenja), kod alergije ili obične prehlade
 • sredstvo protiv insekata (repelent): svrha primjene je zaštita od uboda insekata (prvenstveno od komaraca) koji mogu prenijeti neželjene bolesti.
 • U dogovoru sa svojim obiteljskim liječnikom i ljekarnikom dogovorite se o izboru repelenta, koji bi morao sadržavati više od 20 posto DEET-a (aktivne supstance). Viša koncentracija DEET-a pruža dugotrajniju zaštitu. Dovoljna preporučena koncentracija je od pet do 35 posto, a idealno je više od 20 posto.
 • kremu za sunčanje/pokrivalo za glavu – izabrati sredstvo za sunčanje s odgovarajućom UV zaštitom
 • antihistaminik – kremu/gel za umirivanje alergijske reakcije na koži (npr. ubod insekta), ali nakon toga treba izbjegavati izlaganje suncu, zbog moguće fotosenzibilizacije. Stoga trebate pomno poslušati svog obiteljskog liječnika – kada upotrijebiti lijek i koji lijek upotrijebiti kao eventualni zamjenski.
 • lijekove u slučaju proljeva – svakako u dogovoru sa svojim obiteljskim liječnikom prirediti:
 1. prašak s elektrolitima (solima) za rehidraciju (nadoknada tekućine kod proljeva)
 2. antisekretorni lijek/adsorbens (medicinski ugljen) – primjena isključivo prema uputi obiteljskog liječnika
 3. antibiotik (antimikrobni lijek) – savjetuje se ponijeti manju količinu antibiotika, ali ga treba primijeniti svakako samo u dogovoru s obiteljskim liječnikom i uz mogućnosti telefonske komunikacije.
 • antiemetik (lijek protiv “putnog povraćanja”) – koristi samo prema uputi i savjetu obiteljskog liječnika
 • sanitetski pribor – zavoji različitih širina, sterilne gaze, flaster (netraumatski tzv. “mikropore”), hansaplast, antiseptičko sredstvo (dezinfekcijsko sredstvo primjenjivo za kožu i/ili sluznicu) u spreju, kremi ili tekućem obliku; prezervativ i ostali higijenski pribor (antiseptički tekući sapun, antiseptičke vlažne maramice).
 • ostale lijekove/karticu kroničnih bolesti – nikako ne zaboravite ponijeti sa sobom na put i svoje “standardne lijekove” ako ih koristite. Također treba učiniti popis kroničnih bolesti od kojih bolujete.

Upotreba repelenta: Kako pravilno nanijeti sredstva protiv insekata?

Važno je pridržavati se uputa na deklaraciji proizvoda. Samo odrasli mogu samostalno koristiti sredstvo, a djeca uz obaveznu kontrolu odraslih i prema priloženoj uputi. Repelent se nanosi na odjeću i otkrivene dijelove tijela – nikako ne ispod odjeće! Nemojte ga nanositi direktno na lice, nego na ruke pa potom na lice (sprej!) Također ga nemojte raspršivati (sprejati) u zatvorenim prostorijama, kako ne bi došlo do pretjeranog udisanja sredstva, ali i kako se hrana ne ni kontaminirala.

Nakon povratka iz prirode kožu tretiranu repelentom treba oprati vodom i sapunom, a odjeću na uobičajeni način. Ako se repelent koristi u kombinaciji sa sredstvom za sunčanje – prvo se
nanosi sredstvo za sunčanje, a potom repelent. Za razliku od sredstava
za sunčanje, repelent nije potrebno nanositi više puta zbog njegovog
potencijalnog toksičnog učinka!

REPELENT SE NIKADA NE SMIJE NANOSITI NA OŠTEĆENU KOŽU (nemojte ga nanositi na rane, posjekotine, ogrebotine, iritacije i sl.).

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo