Zdravlje

Zdravlje

Bolesti srca češće pogađaju seksualno zlostavljane osobe

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako odrasle žene, koje su bile zlostavljanje kao djevojčice, imaju 62 post viši rizik od bolesti srca tijekom kasnijih godina života.

Studija predstavljena na godišnjem okupljanju članova Američkog udruženja za bolesti srca stavila je posebni naglasak na trajne fizičke posljedice ranog seksualnog zlostavljanja.

kStručnjaci napominju kako je povećani rizik od bolesti srca povezan s pogrešno izabranim strategijama za suočavanje sa zlostavljanjem. Tako se žrtve nerijetko odaju konzumaciji alkohola, prejedanju i pušenju. Svi ove štetne navike ugrožavaju zdravlje srca.

“Najznačajniji faktor koji objašnjava vezu između teškog zlostavljanja djece i kardiovaskularnih bolesti u odrasloj dobi je tendencija zlostavljanih djevojčica da gomilaju kilograme tijekom adolescencije i odrasle dobi”, pojasnila je voditeljica istraživanja Janet Rich-Edwards, liječnica Ženske bolnice iz Bostona.

Istraživanje je pokazalo kako negativan utjecaj na zdravlje srca, osim uzastopnog prisilnog seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu, ima i fizičko zlostavljanje. Žene koje su u mladosti dobivale batine imaju 45 posto povećan rizik od bolesti srca.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo