Bolesti srca su moguće zbog buke na radnom mjestu

stres, posao, ured, telefon

Ako muku mučite s bučnim kolegama ili radite na mjestu koje prati velika buka, poput tvornice, izlažete se dvostruko većem riziku ozbiljnih srčanih problema, tvrde znanstvenici.

Američki su istraživači proučavali više od 6000 zaposlenika starijih od 20 godina kroz razdoblje od pet godina, a svi su odgovorili na pitanja o svom stilu života, zdravlju na poslu, podvrgnuti su sistematskom pregledu i uzeta im je krv. Istraživači su ih podijelili u dvije skupine: prvi su bili izloženi neprestanoj buci na radnom mjestu najmanje tri mjeseca, dok su ispitanici druge skupine imalo tiše radne uvjete.

Stručnjaci, koji su svoje rezultate predstavili u Nacionalnom istraživanju o zdravlju i prehrani 1999.-2004., zaključili su kako su radnici u neprestano bučnom radnom okruženju dva do tri puta skloniji ozbiljnim srčanim tegobama u odnosu na kolege čiji su radni uvjeti tiši.

Ova je veza pogotovo jaka kod radnika mlađih od 50 godina, koji su tri do četiri puta skloniji razvijanju angine pektoris, koronarne bolesti arterija ili pak srčanom udaru u odnosu na druge ispitanike.

“Jaka buka iz dana u dan može biti jednako jaki vanjski stresor kao i nagli jaki osjećaji ili tjelesni napor, a čiji je učinak ubrzavanje raznih kemijskih poruka koje ograničavaju protok krvi kroz koronarne arterije. Ova studija upućuje kako je pretjerana izloženost buci na radnom mjestu važno pitanje zdavlja na poslu”, objasnili su autori istraživanja u stručnom časopisu British Medical Journal.

"Ako ste pod stresom, skloniji ste grickanju nezdrave hrane, puđenju i ne bavite se tjelesnom aktivnošu 30 minuta dnevno – što je sigurni recept za nezdravo srce”, zaključila je June Davison iz Britanske zaklade za srce (British Heart Foundation).

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!