Zdravlje

Zdravlje

Boli vas u prsima dok vježbate? Uz infarkt, ovo su neki od mogućih uzroka

Shutterstock

Jeste li pretjerali s unosom hrane ili napravili previše sklekova?

Iako je moguće da je u pitanju infarkt, morate znati da se to rijetko događa i često su u pitanju stanja koja će se lako riješiti. Ustvari, redovita tjelovježba je važna mjera prevencije od srčanih oboljenja. Svakako je važno znati da jaka bol u prsima tijekom tjelovježbe nije normalna pojava i potrebno je u tom slučaju odmah nazvati liječnika.

„Ako osjećate težinu u prsima ili bol koja se javlja dok vježbate i ne prestaje kada se umirite, važno je odmah nazvati liječnika jer se može raditi o infarktu“, naglašava dr. Jennifer Haythe, kardiolog.

Ipak, nije neuobičajeno da se blaga bol u prsima javlja tijekom vježbanja i koja ne mora biti povezana s infarktom, pojasnio je kardiolog, dr. Jim Liu.  Pa što sve može biti uzrok boli koja se javlja dok vježbate?

OZLJEDA PRSNOG MIŠIĆA

Jeste li pretjerali s izvođenjem sklekova ili podizanjem utega? Najčešći razlog zašto se javlja bol u prsima dok vježbate su ozlijede muskuloskeletnog sustava, a jedan od njih je i istegnuće prsnog mišića.  Je li u pitanju ta ozljeda, možete provjeriti tako da ponavljate određeni pokret i ako se bol opet javi, vjerojatno ste otkrili uzrok.  Možete si pomoći tabletama protiv bolova i ledenim oblozima. 

Promjena vremena za vas znači bol u zglobovima? Ovo su 4 načina kako si pomoći, čak i zimi

ASTMA

„Osobe koje imaju astmu mogu doživjeti pritisak u prsima ili kašalj dok vježbaju“, navodi dr. Haythe, a i česti su to simptomi napada astme uzrokovanih vježbanjem. Ako imate astmu, razgovarajte s liječnikom o primjeni inhalatora prije ili nakon treninga, a ako nemate astmu, moguće je razviti onu indiciranu fizičkim naporom.

RESPIRATORNE INFEKCIJE

Ako ste nedavno preboljeli infekciju dišnih putova, moguće je da ćete neko vrijeme osjećati nelagodu u prsima, a može je potaknuti i udisanje hladnog zraka – ako volite trčati na otvorenom. Ako vam se dok vježbate javlja bol u prsima, uzmite predah, a li i budite na oprezu jer ponekad se obična infekcija može pretvoriti u upalu pluća, a tada se radi o jakoj boli u prsima koja se javlja pri svakom udahu. Važno je i nakon obične prehlade dozvoliti organizmu da se odmori, ali ako se bol pogoršava, obavezno posjetite liječnika.

TEŠKO DIŠETE

Oni koji su se tek upustili u avanturu zvanu tjelovježba možda će na početku imati problema s disanjem, a ako se radi o jako zahtjevnoj vježbi, može se javiti i jaka bol u prsima dok pokušavate doći do daha. Ubrzano disanje na hladnom zraku također može uzrokovati bol u prsima. Uzmite pauzu i pričekajte da vam se disanje vrati u normalu, a ako se to ne dogodi, upitajte liječnika što može biti uzrok boli.

Pulmolog objasnio ključne razlike između prehlade, gripe i koronavirusa – prepoznajte i reagirajte

OZLIJEDE REBARA

Nisu samo mišici ti koji mogu nastradati tijekom vježbanja. Moguće je osjetiti bol i u rebrima. Ne mora se raditi u prijelomu već o „modricama“, a često se javljaju kao posljedica trčanja ili udarca u rebra. Ozlijeđeno mjesto može biti osjetljivo na dodir i biti bolno. Moguće je da se radi i o dislokaciji rebra ali i prijelomu, što će pak uzrokovati jaku bol u prsima i leđima. Ako nije u pitanju ozbiljna ozljeda, trebala bi proći sama od sebe, a u ostalim slučajevima potreban je pregled liječnika.

GASTRITIS

Bilo koja aktivnost koja stvara pritisak na abdomen, bilo da se radi o podizanju utega ili pozama u jogi, može uzrokovati pojavu gastroezofagealnog refluksa, kada sadržaj želuca bude potiskivan prema jednjaku. Osim neugodnog okusa u ustima, možete osjetiti i bol ispod rebara. Pazite što jedete prije treninga ako imate problema od ranije.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo