Zdravlje

Zdravlje

Brinite li se dovoljno za svoje srce i krvne žile?

Učestalost kardiovaskularnih bolesti značajno se povećala produljenjem našeg životnog vijeka, a pojedincu koji je obolio od neke od njih značajno je narušeno zdravlje i smanjena je kvaliteta života

Većina kardiovaskularnih bolesti spada u kronične bolesti s doživotnim terapijama, a potpomognute su štetnim životnim navikama kao što su sjedilački način života, prekomjerna težina odnosno neuravnotežena prehrana i, naravno, porocima kao što su alkohol i pušenje.

Koraci za dugoročno zdravlje

Istraživanja sugeriraju da dobrim životnim navikama, ali i promjenom u početnim stadijima, možemo značajno odgoditi probleme sa kardiovaskularnim zdravljem. Smanjenjem ukupnih masnoća i LDL kolesterola, održavanjem normalnog krvnog tlaka i razine šećera značajno se smanjuje utjecaj rizičnih faktora na nastajanje i progresiju bolesti.

Dodatno, unos cjelovitih namirnica, umjerena fizička aktivnost, ali i izbjegavanje unosa viška kalorija svakako su prvi korak za dugoročno zdravlje cijelog organizma. Određeni dodaci prehrani za srce također mogu imati utjecaj na zdravlja srca i krvožilnog sustava, pogotovo svojim antioksidativnim učinkom.

Važan koenzim Q10

Vitaminima slična tvar koenzim Q10 prisutna je u svakoj stanici našeg organizma. Tijelo ima sposobnost sintetizirati ga no dio moramo unositi i prehranom. To je posebno izraženo u starijoj životnoj dobi kada dolazi do značajnog pada koenzima Q10 u organizmu. Snažnog je antioksidativnog djelovanja, a u stanicama je jedan od prekursora za dobivanje stanične energije. Niske razine su zabilježene kod osoba sa bolestima srca, kod pretilih, kod određenih mišićnih bolesti i kako smo već naveli – kod starijih.

Od vitamina važnih za srce, posebno se ističu vitamini iz B skupine i to vitamin B1 koji doprinosi funkciji srca te vitamin B6 koji doprinosi normalnoj razini homocisteina. Homocistein je aminokiselina koja nastaje u tijelu, a može imati vrlo štetne učinke na krvožilni sustav te se njegova koncentracija određuje s ciljem procjene rizika za kardiovaskularne bolesti.

Za normalnu funkciju srca

U ljekarnama možete pronaći Forticor kapsule za srce. Riječ je o dodatku prehrani iz poznate Pharmoval linije koji sadrži visoku dozu od čak 150 mg koenzima Q10 u samo jednoj kapsuli. Sastav je obogaćen i s 200 % preporučenog dnevnog unosa vitamina B1 koji doprinosi normalnoj funkciji srca te s 100 % vitamina B6 koji doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina čija je povišena razina u krvi čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti.

Forticor kapsule sadrže i magnezij, mineral važan za normalnu funkciju srčanog mišića. Uzima se samo jedna kapsula dnevno, a proizvod možete bez recepta potražiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama ili naručiti s dostavom na kućnu adresu na drogerija.hr internet trgovini.

#srce #koenzimq10 #forticor #pharmoval

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo