Brza hrana odgovorna za astmu i ekcem mališana - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Brza hrana odgovorna za astmu i ekcem mališana

Mališani, ali i tinejdžeri koji redovito jedu brzu hranu (barem tri puta tjedno) imaju gotovo 40 posto veći rizik razvijanja astme i ekcema!

Astma se kod djece najčešće javlja u dobi od tri do pet godina, a
pretpostavlja se da u Hrvatskoj osam posto djece pati od astme.

Kada govorimo o brzoj hrani, najčešće nas zabrinjava činjenica da ona lako može dovesti do dječje pretilosti, te kasnije ozbiljnih bolesti poput dijaetesa ili bolesti srca i krvnih žila. Sada su europski istraživači njima nadodali i dvije bolesti s kojima se naši najmlađi vrlo često susreću: astmu i ekcem!

Naime, prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu Thorax, tri obroka brze hrane tjedno ostavit će trag na imunitetu tako što će biti povezani s povišenim rizikom od astme, ekcema i rinitisa kod djece i tinejdžera. Na svu sreću, istraživači su ponudili rješenje – povećajte unos voća i na taj ćete način svoje najmilije zaštititi od obih bolesti. Tako su tri ili više porcije voća tjedno povezane s 11-postotnim smanjenjem simptoma astme kod tinejdžera i 14-postotnim smanjenjen kod djece.

Istraživači su uzeli u obzir i druge moguće faktore koji bi mogli objasniti rezliku u pojavi ovih bolesti i stanja, no brza je hrana i dalje ostala jedina bitna stavka koja je dovela do veze između spomenutih bolesti i mladih, što sugerira na jaku poveznicu između masne i prerađene hrane te respiratornih problema

“Ovo je do sada najveće istraživanje alergija na ljudima diljem svijeta, a otkriće je izrazito konzistentno kada se sagledaju specifične regije svijeta… Ako je istinito, naše bi otkriće moglo imati značajne javno-zdravstvene implikacije, s obzirom da pojava ovih alergija raste, a brza je hrana popularna”, zaključio je Hywel Williams, profesor Centra za dermatologiju Sveučilišta Nottingham, voditelj istraživanja.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo