Zdravlje

Zdravlje

Čak 41 posto muške populacije ovisno je o cigaretama!

Prema procjeni Hrvatskog liječničkog zbora, u Hrvatskoj od bolesti
vezanih uz pušenje godišnje umire između 12.000 i 14.000 osoba. Dnevno
se u Zagrebu popuši deset milijuna cigareta od kojih nastane 140
kilograma katrana.

Dvije petine muškaraca u zemljama u razvoju i dalje puši ili koristi duhan, a žene su sve mlađe i mlađe kada se prvi put susretnu s cigaretom, pokazalo je najnovije međunarodno istraživanje.

Unatoč godinama ohrabrivanja mjera protiv pušenja diljem svijeta, većina zemalja u razvoju ima niske stope prestanka pušenja, navodi se u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu The Lancet.

Voditelj istraživanja Gary Giovino s Fakulteta za javno zdravstvo u New Yorku ustanovio je kako je snažniji spol u daleko većoj mjeri ovisan o cigaretama nego žene: točnije, 41 posto muškaraca zemalja u razvoju puši, usporedno s pet posto žena.

Kina je zemlja s najviše pušača – 301 milijun, a nakon nje slijedi Indija s gotovo 275 milijuna. Znanstvenici su izjavili da je zabrinjavajući rast stope pušenja među mladim ženama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da od pušenja godišnje umire šest milijuna ljudi diljem svijeta, među kojima 600.000 nepušača koji su bili izloženi dimu cigareta. Ako se sadašnji trend nastavi, do 2030. godišnje bi od posljedica pušenja moglo umirati osam milijuna ljudi.

Pušenje cigareta povezano je s mnogim teškim bolestima, uključujući povišeni rizik od razvijanja raka pluća, bolesti perifernih arterija kod žena, rizik od starosne makularne degeneracije oka, raka prostate, reumatoidnog artritisa, kronične opstruktivne bolesti pluća i mnoge druge ozbiljne bolesti. Ako želite jednom zauvijek ugasiti cigaretu, ohrabrite se na taj korak i preuzmite odgovornost za svoje zdravlje.

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste razne metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka Kalapoša. Njegov “Alfa Victus program” preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Riječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s djelovanjem na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati
pušiti? Naručite psihoterapeutski CD
. CD možete kupiti
pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo