Zdravlje

Zdravlje

Camu camu – čuvar zdravlja

U vrijeme prehlada i gripa dolazi do pada imuniteta koji štiti organizam od nastanka raznih bolesti, a njegov su najveći neprijatelj slobodni radikali koji oštećuju zdrave stanice. U borbi protiv njih najbolje će pomoći antioksidanti iz pojedinih namirnica, a vitamin C se smatra najučinkovitijim.

Camu camu je najbogatiji izvor vitamina C, ima ga čak 40 posto više od limuna!

Što je camu camu?

U teško dostupnim, poplavljenim područjima amazonske prašume raste vrsta divljeg grma koja svake godine rodi camu camu plodove čija je glavna karakteristika ta čija je glavna karakteristika ta što sadrže više vitamina C od bilo koje druge čovjeku poznate biljke.

Camu camu je bio nepoznat sve do 1957. kada je od strane peruanskog Ministarstva zdravlja objavljena prva strukovna analiza. Uz tu analizu kao i one koje su uslijedile, utvrđena su svojstva po kojima je camu camu danas poznat širom svijeta. Plodovi se suše i melju u prah koji se konzumira miješanjem u tekućinu ili dodavanjem hrani.

Svjež camu camu plod sadrži 40 posto više vitamina C od limuna. Pored visokog udjela vitamina C, camu camu također sadrži aminokiseline, beta-karoten, vitamine tiamin B1, riboflavin B2, niacin B3, minerale, kalcij, kalij, željezo, fosfor te druge hranjive tvari važne za ljudski organizam.

Koliko vitamina C organizam treba?

Ljudsko tijelo ne može samo proizvesti vitamin C, stoga ga je važno opskrbiti kvalitetnim hranjivim tvarima. Zbog intezivnog uzgoja i istrošenosti zemlje, u našoj je prehrani prisutno sve manje vitamina C stoga se preporuča konzumiranje biljaka koje imaju visok sadržaj hranjivih tvari. Samo sinergija svih tih prirodnih tvari može imati snažan pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Dnevne potrebe za vitaminom C kod ljudi variraju i ovise o vrlo velikom broju različitih čimbenika, no preporučena dnevna doza (RDA) za vitamin C koja se primjenjuje u Republici Hrvatskoj iznosi 90 mg za muškarcete 75 mg za žene. Za prevenciju bolesti potreban je pun gram odnosno 1000 mg.

Simptomi koji bi mogli upučivati na nedostatak vitamina C u organizmu su krvarenje ili natečenost desni, bolovi u kostima i mišićima, suha koža, umor, razdražljivost i sklonost infekcijama.

Camu camu čuva zdravlje

Camu camu se preporuča za jačanje imunološkog sustava, bolju apsorpciju željeza, sprjećavanje i ublažavanje tegoba poput gripe i prehlade te je pomoć pri otklanjanju svih virusnih infekcija (uključujući i herpes). Ubrzava proces zacjeljivanja rana, regeneraciju vezivnog tkiva te smanjuje učestalost i intenzitet migrena i depresije. Camu camu poboljšava funkciju imunološkog sustava i povećava tjelesnu izdržljivost u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Vitamin C djeluje kao antioksidant te uništava slobodne radikale koji uzrokuju bolesti i ubrzano starenje. Vitamin C u prirodnom obliku ima puno bolji učinak na ljudski organizam u odnosu na sintetički proizveden C vitamin koji se obično nalazi u prodaji.

Japanski znanstvenici su 2008. godine pronašli iznenađujuće antioskidativne i protuupalne učinke camu camu voća. U istraživanju provedenom na skupini pušača, camu camu je u usporedbi sa sintetičkim vitaminom C (askorbinska kiselina) postigao puno bolje rezultate kod stanica oštećenih oksidativnim stresom. To je zato što ne sadrži bioflavonide (za razliku od camu camu-a), koji su neophodni za djelovanje vitamina C na stanice.

Pravi divlji Camu Camu u prahu iz amazonske prašume možete naručiti putem web shopa specijaliziranog za biljne i organske proizvode – Organskih7.hr i u web shopu Ordinacija.hr

Foto:Shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo