Zdravlje

Zdravlje

Čini vam se da u posljednje vrijeme imate visoki tlak? Pandemija bi mogla biti uzrok

Nova je studija otkrila kako je od kad traje pandemija primijećeno da se kod velikog broja ljudi javlja problem s velikim povišenjem tlaka.

Svima nam je jasno da pandemija traje predugo i ne znamo kada ćemo moći reći da je iza nas. Osim svih zabrana koje su uz nju uslijedile, došlo je i do negativnog utjecaja na zdravlje, a to se ne odnosi se samo na činjenicu da se možete zaraziti virusom i imati teške posljedice.

Od boli u ušima do COVID jezika pa i erektilne disfunkcije ili psihoze, simptomi su oko kojih se liječnici stalno bore kako bi shvatili što se događa i zašto se javljaju. No jedna stvar posebno muči znanstvenike, a to je primjetan porast krvnog tlaka čak i kod onih koji nikada nisu imali COVID-19. 

Muči vas visoki tlak, “preskače” vam srce…? Evo što savjetuje kardiologinja

U novoj studiji objavljenoj u magazinu Cirucalition, znanstvenici su otkrili kako je kod velikog broja Amerikanaca u velikoj mjeri došlo do promjena tijekom pandemije u krvnom tlaku a odnosi se na njegovo povišenje, a ako se usporedi s prethodnim podacima. 
Za potrebe studije su se koristili prikupljeni podaci od strane 464 000 osoba od strane 50 država Amerike. Od sudionika se tražilo da izmjere krvni tlak u trenutku opuštanja, a  53.5% su činile žene stare u prosjeku oko 45.7 godina. 

Što ustvari govore rezultati studije? 

Više od 464.000 sudionika je praćeno u periodu od 2018. do prosinca 2020. godine te se pokazalo da je primijećen povišen krvni tlak u velikoj mjeri kod ispitanika upravo u razdoblju do travnja do prosinca 2020. godine. Promjena je primijećena i kod muškaraca i kod žena, ali veće su vrijednosti prikazane kod žena. 

Hranom protiv povišenog krvnog tlaka

U istraživanjima je opaženo kako nakon prosječno osam tjedana povećanog unosa voća i povrća u svakodnevnoj prehrani  dolazi do snižavanja sistoličkoga krvnog tlaka. U prevenciji arterijske hipertenzije, ali i za smanjivanje rizika razvoja svih kroničnih nezaraznih bolesti, preporučuje se konzumacija hrane bogate kalijem (npr. rajčica, marelica, jagode, banana, graška…). Svijest o štetnosti prekomjernog unosa kuhinjske soli polagano raste jer je sve veći broj dokaza. No, rezultati nekoliko važnih istraživanja pokazuju kako je za ukupno zdravlje, pa tako i za nastanak arterijske hipertenzije, jednako važno smanjiti unos kuhinjske soli i povećati unos kalija. 

Od čega umiru žene suvremenog doba – liječnica upozorava na ove opasne bolesti

Veliki izbor voća, povrća, žitarica i druge biljne hrane pruža niz hranjivih tvari i različitih bioaktivnih spojeva, uključujući fitokemikalije, vitamine, minerale i vlakna. Za primjer možemo navesti krumpir  koji je predstavnik jedne od nemasnih namirnica s jedinstvenim hranjivim tvarima i fitokemijskim profilima. Bogat je vitaminom C, vitaminom B-6, kalijem, manganom i dijetalnim vlaknima. 

Tjelesna neaktivnost je jedna od četiri ključna rizična faktora (uz prehranu, alkohol i pušenje) koja obilježavaju stil života koji su stvar izbora, a snažno utječu na nastanak bolesti, do niza metaboličkih promjena ili posrednih čimbenika rizika kao što su povišeni krvni tlak i pretilost. Nedostatak tjelesne aktivnosti identificiran je kao četvrti vodeći faktor rizika za globalnu smrtnost. Može se reći, da osobe koje nisu dovoljno tjelesno aktivne imaju za 20-30% povećan rizik za smrtnost u odnosu na one koji su dovoljno aktivni. 

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo