Zdravlje

Zdravlje

Čistoća je pola zdravlja, no što je s drugom polovicom?

Zmazanoće se ne moramo bojati kao vrag tamjana, tvrde britanski stručnjaci. Iako je ona u značajnoj mjeri odgovorna za zaštitu našeg zdravlja, trebali bi se s vremena na vrijeme pošteno zaprljati – za svoje zdravlje.

Naime, smanjena izloženost bakterijama, virusima i parazitima oslabila je sposobnost našeg imuniteta da na pravi način odgovori izazovima iz okoliša, tvrde istraživači University Colleagea iz Londona.

Tvrde kako je hipoteza higijene mogući uzrok ili vodi velikom broju bolesti i zdravstvenih tegoba, uključujući jake alergijske reakcije, gastrointestinalne poremećaje (Crohnova bolest ili upalna bolest crijeva) ili pak autoimune poremećaje (dijabetes ili multipla skleroza).

“Dokazi za sve ovo su vrlo, vrlo moćni. Lako je dokazati da ako živite na farmi ili imate psa, manje ste skloni ovim poremećajima.

Ako ste najmlađe dijete u velikoj obitelji, manje ste skloni ovim poremećajima”, tvrdi Graham Rook, profesor Odsjeka za infekcije pri Centru za kliničku mikrobiologiju, voditelj studije.

Prema njemu, hipoteza higijene ima svoje korijene u teoriji evolucije: organizmi prisutni u blatu, netretiranoj vodi i izmetu s nama su od samog početka čovječanstva. Zagovarači teorije higijene smatraju da se ljudsko tijelo prilagodilo tim organizmima i počelo ih koristiti kao sredstvo vježbanja imuniteta. S obzirom da se te bakterije trebale biti tolerirane, tijekom evolucije dogodilo se da su aktivirali toleranciju imunološkog sustava. Oni su policija koja drži imunitet pod kontrolom. U stvari, imunološki sustav sada napada stvari koje ne bi smio napadati, objasnio ga je voditelj studije.

U odsutnosti ovih bakterija imunološki sustav postaje skloniji alergijskim bolestima. Primjerice, jedno je argentinsko istraživanje pokazalo kako je prisutnost intestinalnih parazita usporilo napredovanje multiple skleroze.

Međutim, ako ste mislili da vam ovo daje zeleno svjetlo svaki put kada trebate oprati ruke ili opravdava lošu higijenu – varate se.

Liječnici su zabrinuti da bi neki mogli zloupotrijebiti hipotezu higijene i zaboraviti na dobru higijenu te na taj način prouzročiti pravu navalu slučajeva dizenterije i kolere.

Dakle, možete tolerirati malo prljavštine. “Ako se vaša djeca vrate iz vrta s malo prljavštine na rukama, to nije toliko loše. Nije nužno da moraju oprati ruke prije nego li uzmu sendvič u ruke”, tvrdi pedijatar Mitchell Grayson s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Wisconsinu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo