Zdravlje

Zdravlje

Crni čaj štiti od raka jajnika?

Žene koje većinu svog života uživaju u čaju mogu očekivati bitne zdravstvene dobrobiti od ove navike. Naime, zbog ovog su toplog napitka manje sklone razvijanju raka jajnika.

Istraživači Sveučilišta Curtin u Perthu proučavali su tisuću žena prosječno starih 59 godina koje su podijelili u dvije skupine: polovica ispitanica je imala dijagnozu raka jajnika, dok je drugih 500 bilo zdravo. Stručnjaci su ih detaljno ispitali o navikama ispijanja čaja: koliko često piju čaj, koju vrstu i kada su prigrlile ovu naviku.

Ustanovili su da su zdrave žene bile sklonije dužem ispijanju čaja u odnosu na žene s rakom. One su, naime, u ranijoj dobi počele redovito piti čaj.

Od ukupnog broja zdravih ispitanica, čak je 79 posto redovito pilo čaj, usporedno s 51 posto žena s rakom jajnika. Istraživači su istaknuli flavonoide crnog čaja, moćne sastavnice koje nam pomažu boriti se protiv bolesti, najodgovornijima za ovakvu zdravstvenu zaštitu.

Ako je za vaš ukus crni čaj prejak, slobodno ga možete razrijediti mlijekom, jer su prethodna istraživanja pokazala kako ovo neće utjecati na njegov dobrobitni učinak.

“Čaj je sigurno i jeftino piće. Treba podupirati njegovu konzumaciju zbog potencijalnih dobrobiti sprječavanja ove česte i smrtonosne bolesti žena“, zaključio je voditelj studije dr. Andy Lee.

Ako ne znate koji čaj odabrati, posjetite naše kolumniste Gorana i Tanju iz Kuće zelenog čaja i pronađite čaj po vašoj mjeri.

Rak jajnika jedan je od vodećih uzroka smrti
žena i druga najučestalija ginekološka maligna bolest. Tumor jajnika nastaje
rastom abnormalnih stanica i može biti nekancerogen – benigni ili kancerogen –
maligni. Od ove maligne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli 567 žena, a umru 272
žene.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo