Zdravlje

Zdravlje

Čuvajte se ovih “lijekova” i “terapija” za rak! Mogu biti vrlo opasni i negativno utjecati na tijek liječenja

Shutterstock

Spremni ste sve pokušati? Istraživanja su pokazala da je približno 30 posto oboljelih od raka isprobalo jedan od “dokazanih lijekova” koji zapravo ne pomažu, ali zato iziskuju novac i vaše dragocjeno vrijeme. Da stvari budu još gore, neki od tih “lijekova” mogu vam otežati put prema ozdravljenju.

Alkalna dijeta

Ovaj način prehrane oslanja se na rezultate laboratorijskih istraživanja koja pokazuju da stanice raka ne mogu preživjeti u nisko kiseloj ili alkalnoj okolini. Teorija je da će konzumiranje određene hrane smanjiti razinu kiseline u tijelu i spriječiti rast stanica raka.

Ono što jedete ne utječe na kiselost vaše krvi. Vaše tijelo kontrolira tu ravnotežu.

U ovih 50 mitova o raku morate odmah prestati vjerovati, upozoravaju liječnici

Cezij klorid

Ova vrsta soli često se prodaje kao alternativni lijek za rak, a zagovornici tvrde da sprječava širenje stanica raka. Znanstvenici nisu pronašli dokaze za to – istraživanje na manjem uzorku ljudi pokazalo je da cezijev klorid nije pomogao u liječenju raka. Nuspojave mogu uključivati ​​proljev, mučninu i nepravilan rad srca. U nekim slučajevima to može dovesti do ozbiljnih, po život opasnih, problema sa srcem.

Ulje kanabisa

Neki misle da ulje kanabisa može uništiti ili smanjiti tumor, ali znanost ne podupire ovu tvrdnju. I dok kanabis može ublažiti nuspojave nekih terapija u procesu liječenja raka, kao što su mučnina i gubitak apetita, svejedno biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što pokušate.

Neki spojevi u kanabisu mogu utjecati na djelovanje određenih lijekova protiv raka. Oni također uzrokuju nuspojave poput gubitka pamćenja i pažnje.

Biljni preparati

Nikakvi biljni proizvodi nisu pokazali da liječe ili sprječavaju rak – ali neki mogu smanjiti učinak kemoterapije i zračenja. Stručnjaci naglašavaju da neke biljke mogu olakšati nuspojave. Na primjer, đumbir može ublažiti povraćanje i mučninu.

Kako se liječnici štite od raka – evo 8 odgovora

Crni melem

Ova mast proizvodi se od cinkovog klorida i biljke poznate pod nazivom krvavi korijen. Neki kažu da crni melem uništava kancerogeno tkivo na vašoj koži, ali to nije točno.

Ova mast oštećuje kožu i uzrokuje nuspojave poput infekcija i ožiljaka. Jednostavno, uništiti će površinski sloj kože, a rak koji se razvio u dubljim slojevima kože ostaje netaknut.

Enormne doze vitamina C

Teorija da unos vrlo velikih količina vitamina C u organizam može izliječiti rak datira iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Temelji se na istraživanju koje je dokazalo da je vitamin C toksičan za stanice raka. Ali, istraživanja su također pokazala da pojačano konzumiranje vitamina C o obliku dodatka prehrani nema nikakav utjecaj na stanice raka, ali može negativno utjecati na rezultate nekih vrsta kemoterapije.

Trenutačno se provode istraživanja koja će pokazati mogu li u liječenju pomoći injekcije vitamina C.

Vitamin B17 (amigdalin)

Ekstrakcijom amigdalina iz meke jezgre sjemenke marelice, nastaje pročišćen i koncentriran leatril. Vaše tijelo razgrađuje ga u cijanid, otrovnu kemikaliju za koju neki vjeruju da ciljano ubija stanice raka.

Istraživanja su pokazala da terapija ovim pripravkom može dovesti do trovanja cijanidom. Nuspojave uključuju glavobolje, vrtoglavicu i vrlo nizak krvni tlak koji može biti po život opasan.

Eterična ulja

Ovi biljni ekstrakti vrlo su popularni među ljudima, osobito ekstrakt lavande i čajevca. Koriste se na način da kap esencije stavimo negdje na kožu ili u difuzer da bismo udisali njihov miris. Zagovornici eteričnih ulja tvrde da imaju svojstva koja mogu pomoći u liječenju raka, ali znanost se ne slaže s ovom tvrdnjom.

Miris eteričnih ulja može olakšati neke nuspojave liječenja raka, uključujući tjeskobu, mučninu i depresiju.

Pozitivno razmišljanje

Istraživanja pokazuju da ne postoje veze između osobina ličnosti i vaših šansi za dobivanje ili preživljavanje raka. Ono što pozitivan stav može učiniti jest poboljšati kvalitetu života tijekom dijagnoze i liječenja. Također vam može pomoći da bolje živite i upravljate bolešću.

8 simptoma raka koje najčešće ignoriramo

Primijenjena kineziologija

Ova metoda temelji se na ideji da su vaši mišići povezani s određenim organima, a slabost mišića je znak zdravstvenog problema u tim područjima. Poznata još i pod nazivom testiranje snage mišića, neki ovu metodu koriste za dijagnosticiranje različitih bolesti, uključujući rak, i donošenje odluka o liječenju. Ali nijedna znanost to ne podržava, dok su brojna istraživanja pokazala da ne djeluje.

Ispiranje crijeva (klistir)

Zagovornici ove metode tvrde da se tijelo očišćeno od toksina (što se postiže ispiranje crijeva) učinkovitije bori protiv stanica raka. Naravno, ne postoje nikakvi znanstveni dokazi da klistir pomaže u liječenju raka ili podizanju imuniteta.

Ono što se zna jest da učestalo primjenjivanje ove metode može dovesti do dehidracije, infekcije i ozljeda u području rektuma. Također, negativno utječe na ravnotežu elektrolita u vašoj krvi.

Gersonova terapija

Njemački liječnik Max Gerson razvio je ovu metodu 40-ih godina prošlog stoljeća kako bi pomogao bolesnicima s migrenom. Danas je neki koriste u liječenju raka. Metoda uključuje strogi režim tijekom kojeg svakodnevno konzumirate 13 čaša soka od organskih naranči te vegetarijanske obroke pripremljene bez soli, začina i ulja. Također, tijekom dijete potrebno je uzimati brojne dodatke prehrani i redovito ispirati crijeva.

Ne samo da ova metoda ne pomaže u liječenju raka, nego stručnjaci upozoravaju da može biti vrlo štetna jer u potpunosti isključuje važne hranjive tvari iz prehrane.

Terapija ozonom

Ozon je otrovni oblik kisika. Osnova terapije ozonom je ideja da dodatni kisik otežava rast tumora. No, ozon nema nikakvu medicinsku uporabu, uključujući liječenje raka. Terapija ozonom može izazvati ozbiljne nuspojave, poput upale vena, bolova u prsima i problema sa srcem.

Ovo je 14 podmuklih simptoma raka želuca – ne ignorirajte ih!

Razgovarajte sa svojim liječnikom

Ukoliko ste zaintersirani iskušati neku od alternativnih metoda liječenja, razgovarajte o tome sa svojim liječnikom. Pomoći će vam da razumijete kako ta terapija djeluje na organizam i dovodi li do neželjenih nuspojava. Važno je da sa svojim liječnikom održavate otvorenu komunikaciju.

Jedno istraživanje pokazalo je da pacijenti koji rak liječe alternativnim metodama u puno većem postotku odbijaju terapije koje im preporučuju liječnici.

Što su maligne bolesti?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo