Depresivne žene dvostruko sklonije moždanom udaru - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Depresivne žene dvostruko sklonije moždanom udaru

Depresivne žene u četrdesetima i pedesetima imaju dvostruko veće izglede pretrpjeti moždani udar, pokazalo je najnovije australsko istraživanje. Epidemiolozi Sveučilišta Queensland su analizirali zdravstvene podatke više od 10.500 žena starih između 47 i 52 godine koje su praćene kroz razdoblje od 12 godina.

Ispitanice su ispunile upitnik o svom mentalnom i tjelesnom zdravlju i slične osobne podatke, koje su ažurirale svake tri godine studije.

Analiza podataka pokazala je kako je jedna od četiri žene bila depresivna, a ukupno je 177 ispitanica prvi put doživjelo moždani udar u tom razdoblju. Čak i kad su u obzir uzeli poznate faktore rizika za moždani udar, poput dobi, socioekonomskog statusa, pušačkih navika, konzumacije alkohola ili tjelesne aktivnosti, istraživači su ustanovili kako su depresivne ispitanice bile 2,4 puta sklonije moždanom udaru usporedno sa ženama koje nisu imale ovaj poremećaj raspoloženja. Također su uzeli u obzir i fiziološka stanja, poput povišenog krvnog tlaka, bolesti srca, prekomjerne težine ili šećerne bolesti.

“Liječnici moraju priznati ozbiljnu narav lošeg mentalnog zdravlja i učinka koji ono može imati na duge staze. Moguće će nam trebati više ciljanih pristupa kako bi spriječili i liječili depresiju kod mladih žena”, objasnila je epidemiologinja Caroline Jackson, voditeljica istraživanja objavljenog časopisu Stroke: Journal of the American Heart Association.

Njenom timu nisu u potpunosti jasni razlozi ove veze, no moguće je
da su posrijedi utjecaji tjelesnim upalnih i imunoloških procesa na krvne žile.
Također, pacijenti s depresijom često imaju nezdravu prehranu i manje se bave
tjelovježbom, baš kao što su i manje skloni uzimanju lijekova ako imaju
povišeni tlak ili kolesterol – što su dva poznata faktora rizika za moždani
udar.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo