Zdravlje

Zdravlje

Dječja igra na otvorenom čuva vid

Tajvanski stručnjaci savjetuju: ohrabrite svoje mališane na igru izvan doma jer ćete tako lakše spriječiti kratkovidnost.

Djeca koja provode više vremena igrajući se u susjedstvu manje su sklona razvijanju kratkovidnosti, tvrde tajvanski istraživači. Oni su proučavali 333 školarca koji su se igrali na otvorenom za vrijeme školskog odmora. Ukupno su svakog dana proveli 80 minuta igrajući se lovice, s loptom ili uživajući u sličnoj igri s vršnjacima. S druge strane, stručnjaci su njihove rezultate usporedili s onima djece iz susjedne škole gdje učenici nisu morali provoditi svoj odmor na otvorenom. Svi su školarci prošli oftalmološki pregled prije početka studije i godinu dana poslije. Rezultati su pokazali kako je znatno veći broj mališana razvio kratkovidnost (miopiju) ili naginjao kratkovidnosti ako su svoj odmor provodili u školi, na zatvorenom.

“S obzirom na to da djeca provode puno vremena u školi, intervencija same škole, poput odmora koji se provodi na otvorenom, neposredan je i praktičan način hvatanja u koštac s povećavajućom pojavom miopije”, objasnio je voditelj istraživanja Pei-Chang Wu iz Memorijalne bolnice Kaohsiung Chang Gung.

Na sličnom su tragu bili britanski stručnjaci Sveučilišta u Cambridgeu koji su analizirali studije sa 10.000 mališana i tinejdžera. Ustanovili su kako se svakim satom koje dijete provede na otvorenom tjedno rizik od razvijanja kratkovidnosti smanjuje za dva posto. Tako su zaključili kako kratkovidni mališani provode 3,7 sati manje tjedno vani nego djeca koja nemaju probleme s vidom ili dalekovidni mališani.

Kako nastaje kratkovidnost?

Miopija ili kratkovidnost najčešće nastaje uslijed prekomjernog rasta oka. Rjeđe može nastati kao posljedica promjene u zakrivljenosti rožnice oka kod bolesti poput keratokonusa. U oba slučaja očna leća više ne može fokusirati zrake svijetla na mrežnicu, pa udaljeni predmeti postaju mutni. Iako se još uvijek ne zna glavni uzrok rasta kratkovidnog oka i dioptrije, novija istraživanja pokazala su da je rast većim dijelom povezan s okolinom i načinom života”, tvrdi Adrian Lukenda, spec. oftalmologije u svojoj kolumni “Može li se spriječiti nastanak
kratkovidnosti?
” na Ordinaciji.

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo