Zdravlje

Zdravlje

Dobar kolesterol štiti od raka debelog crijeva

Viša razina dobrog kolesterola može nas zaštititi od raka debelog crijeva, tvrde europski stručnjaci.

Veliko istraživanje provedeno nad pola milijuna osoba koje žive u devet zemalja europe pokazalo je kako HDL, također znan kao dobri kolesterol, nije samo dobar za zdravlje srca. Naime, povišena razina ovog kolesterola ima sposobnost zaštititi nas od raka debelog crijeva. Stručnjaci su ustanovili kako je va povezanost neovisno drugim faktorima rizika – čak i kada su uzeli u obzir prehranu, težinu i stil života ispitanika, rezultati su ostali nepromijenjeni.

Svaki porast HDL-a od 16 mg/dL je povezan s 22-postotnim smanjenjem rizika od raka debelog crijeva.

“Ako se ovi rezultati potvrde, razina HDL-a bi mogla biti koristan pokazatelj rizika od raka debelog crijeva, zajedno uz druge faktore rizika koji su nam poznati”, objasnio je dr. Bas Bueno-De-Mesquita, jedan od voditelja studije objavljene u časopisu Gut.

Analizom podataka istraživači su zaključili kako su osobe koje su razvile rak debelog crijeva u pravilu teže i u manjoj mjeri su vodile aktivan tjelesni život nego ispitanici koji nisu razvili ovu malignu bolest.

Ako želite povisiti razinu dobrog kolesterola, na svoj svakodnevni jelovnik uključite ribu, orašaste plodove, maslinovo ulje, jogurt i mahunarke. Izbjegavajte šećer, bijeli kruh, krumpir, zašećerene sokove i alkohol.

Operacija je glavna metoda liječenja raka debelog crijeva. Međutim, polovici se pacijenata bolest vrati čak i nakon operacije i to u roku od pet godina jer su se kancerogene stanice već proširile po drugim dijelovima tijela.

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva drugi karcinom po učestalosti i kod muškaraca i kod žena. Tako od 100.000 stanovnika godišnje obole 53 muškarca i 41 žena.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo