Zdravlje

Zdravlje

Dobra prilika za bolji vid

Očna poliklinika Zagreb je među prvim osnovanim poliklinikama u gradu Zagrebu. Djeluje već 20 godina kao dijagnostički i kriruški centar.

Doktori i ravnatelj Očne poliklinike Zagreb, Zdeslav Vukas, odgovorio je na pitanja o laserskoj korekciji vida, sivoj mreni, očnim operacijama i žutoj pjegi. Pročitajte i što misli o liječenju glaukoma marihuanom.

Recite nam malo više o samoj klinici te način na koji ona funkcionira?

Naša Ustanova je već 20 godina vodeća u kirurgiji kako prednjeg tako i stražnjeg segmenta oka u široj regiji, prvenstveno zahvaljujući znanju i posvećenosti naših specijalista i zdravstvenih djelatnika. Naš medicinski tim osposobljen je za sve vrste problematike bilo da se radi o dijagnostici ili kirurgiji. Isto tako konstatno ulažemo u novu tehnologiju i u edukaciju našeg tima kako bi pratili najmodernije svjetske trendove te na taj način pružali pacijentima najbolju moguću njegu.

Laserska korekcija vida postaje sve popularnija metoda za pacijente koji se žele riješiti naočala. Što vi kao jedan od vodećih stučnjaka u tom segmentu predviđate u daljnjem razvoju ove vrste zahvata?

Trenutno je u svijetu i dalje najpopularnija LASIK metoda skidanja dioptrije, koju radimo i u našoj klinici. Noviji pristupi poput SMILE ili FLEx metoda imaju cilj eliminirati „flap“ koji je nužan kod LASIKA. Na žalost te metode su još uvijek limitirane iznosom dioptrije koju možemo korigirati u odnosu na LASIK tako da nam je trenutno ipak u većini slučajeva LASIK optimalan izbor. Daljnje razvijanje tehnike izvođenja zahvata ali i preoperativnog postupka će u budućnosti sigurno dati još bolje rezultate.

Ono što nas vjerojatno sve jednog dana čeka je operacija sive mrene. Kako danas izgledaju ti zahvati i kako će oni izgledati u budućnosti?

Danas je i dalje standardni pristup operaciji sive mrene fakoemulzifikacija (korištenje zvučnih valova visoke frekvencije) postojeće očne leće te ugradnja savitljive intraokularne leće. Mi smo prvi u Hrvatskoj uveli operacije sive mrene s malim rezom bez šavova u lokalnoj anesteziji. Visoki standard koji smo postavili tada održavamo i danas korištenjem isključivo visokokvalitetnih implantata te suradnjom s jednim od vodećih svjetskih kirurga prednjeg segmenta dr. Peterom Preskarom. U budućnosti možemo očekivati 3-D intraoperativno snimanje i aberometriju te intraokularne leće s punom sposobnosti akomodacije.

Vaša poliklinika je poznata i po velikim uspjesima u operacijama stražnjeg segmenta oka.

Pars plana vitrektomija (PPV) je mikrokirurška operativna tehnika u kojoj se sa specijalnim instrumentima operiraju različite bolesti mrežnice, mnoge za koje se do unatrag nekoliko godina smatralo da su inoperabilne. Operativni zahvat se radi pod operacijskim mikroskopom i pomoću specijalne kontaktne lupe koja omogućuje jasan pogled u unutrašnjost oka i mrežnice. Ovakve operacije se rade u većini slučajeva u operacijskoj sali pod lokalnom anestezijom ali u posebnim i kompliciranim slučajevima i u općoj anesteziji. Prof. dr. Stefano Zenoni je jedan od vodećih svjetskih kirurga stražnjeg segmenta oka i već dugi niz godina uspješno tretira pacijente u našoj poliklinici.

Jedno od stanja koje je ujedno i jedan od vodećih razloga sljepoće u svijetu je degeneracija žute pjege (makule). Na koji način pristupate pacijentima sa takvom problematikom?

Degeneracija makule se dijeli na dvije vrste: suha i vlažna. Ukoliko pacijent ima suhu degeneraciju važno je redovito ga kontrolirati i educirati o tome kako sam može provjeravati svoj vid pomoću Amsler mreže. Određene studije su pokazale kako vitaminski suplementi mogu spriječiti suhu degeneraciju da postane vlažna. Na žalost ipak otprilike 10% pacijenata sa suhom degeneracijom progredira u vlažnu formu. Tada dolazi do stvaranja abnormalnih krvnih žila koje oštećuju centralni vid. Kako bi se to spriječilo direktno u oko se daje anti VEGF terapija (Lucentis, Avastin, Eylea). Ukoliko su krvarenja obilna moguća je i terapija fotokoagulacijskim laserom koji uništava novonastale krvne žile i pritom zaustavlja krvarenja.

Koji su danas moderni pristupi koji se primjenjuju u liječenju glaukoma?

Glaukom je neurodegenerativna bolest koja ne oštećuje samo ganglijske stanice i živčana vlakna u oku već po novim istraživanjima i centre za vid koji se nalaze u zatiljnom dijelu mozga. Tradicionalan pristup uključuje korištenje danas vrlo potentnih lijekova i redovne kontrole, noviji pristupi uključuju zahvate koji imaju dugoročni efekt na spuštanje očnog tlaka. Zahvati poput SLT (selektivna laserska trabekuloplastika) mogu odgoditi invazivnije antiglaukomske operativne zahvate poput trepanotrabekulektomije, viskokanalostomije ili ugradnje implantanata koji u složenijim situacijama uspješno spuštaju očni tlak.

Vrlo popularna tema u zadnje vrijeme je upotreba kanabisa u medicinske svrhe, posebice u tretiranju glaukoma. Recite nam koliko je taj podatak točan?

Do sada su razne studije pokazale da marihuana spušta očni tlak, ali taj efekt je vrlo skroman i kratkog vijeka. Isto tako kod kroničnog korištenja marihuane otprilike 9% ljudi razvije ovisnost o njoj. Osobe koje se liječe od glaukoma trebaju dugoročnu i učinkovitu terapiju kako bi sačuvale svoj vid, za sada nam marihuana nije dala odgovor na to pitanje.

Koji je najveći izazov s kojim se vi susrećete u svom području?

U svim aspektima kirurgije u oftalmologiji, sve je veće očekivanje pacijenata za dobrim vidom nakon operacije. U prošlosti se kod operativnih zahvata oftalmolozi nisu previše bavili pogreškama vida koje bi ostale nakon operacije. Danas su kirurzi suočeni s odabirom zahvata koji pacijentu omogućava kvalitetan vid a istovremeno rješava primaran problem koji se nalazi u oku. Isto tako se javlja pitanje komfora, zahvati na očima postaju sve manje invazivni i neugodni sa što manjom primjenom postoperativnih lijekova. U svakom slučaju, još je puno rada i istraživanja ispred nas ali sigurno je da će u budućnosti rezultati biti samo još bolji.

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo