Zdravlje

Zdravlje

Dobrobiti terapije zračenjem veće nego rizici

Izgledi razvijanja sekundarnog raka nakon terapije zračenja za onaj primarni su relativno mali, tvrde američki istraživači.

Stručnjaci američkog nacionalnog instituta za rak su u svoje dugogodišnje istraživanje uključili preko 647.000 osoba koje su pobijedile rak. Procijenili su da se osam posto slučajeva sekundarnog raka može povezati s terapijom zračenja za primarni rak.

Ovi rezultati pokazuju kako neki drugi faktori rizika, poput životnog stila ili genetike, uzrokuju većinu slučajeva sekundarnog raka.

“Liječnici mogu korisitit ovu spoznaju kako bi zaista procijenili rizik kada s pacijentima razgovaraju o opcijama liječenja. Pacijente bi trebalo razuvjeriti: općenito gledajući, rizici terapije zračenjem su manji nego dobrobiti“, savjetovala je dr. Amy Berrington de Gonzales, jedna od istraživača ogranka instituta za epidemiologiju zračenja.

Istraživači su analizirali ishod 15 različitih vrsta raka za koje je zračenje rutinska terapija, kao što su rak rektuma, larinksa, pluća, dojke, prostate, mozga ili štitnjače. Ukupno 30 godina poslije početka studije, devet je posto ispitanika razvilo sekundarni rak, od kojih je osam posto razvilo sekundarni rak koji je bio posljedica terapije zračenjem. Više od polovice slučaja je otpalo na pacijente s rakom dojke i prostate, dok se 24 posto slučajeva sekundarnog raka razvilo kod bolesnika koji su preživjeli rak testisa.

Istraživači ističu kako su osobe koje su dobile rak u mladoj dobi bile izložene najvećem riziku razvijanja sekundarnog raka, jednako kao i oni koji su primili visoke doze zračenja.

Apsolutni rizik od razvijanja sekundarnog raka iznosi tri na 1000 osoba u deset godina nakon terapije zračenjem i pet na 1000 osoba 15 godina poslije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo