Dobrodošli u krizu srednjih godina - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Dobrodošli u krizu srednjih godina

Kriza srednjih godina zaobiđe malo kojeg muškarca! Donosimo popis tipičnih “ludosti” koje dolaze s određenim godinama.

Imate ljubavnu aferu.
Kako postaju stariji, brojni muškarci osjećaju da njihova spolna zrelost slabi, stoga imaju potrebu za dokazivanjem svoje muževnosti.  A postoji li bolji način od dokazivanja nego onaj s novom 20-godišnjom tajnicom? Mnogi muškarci koji su bili vjerni cijeli svoj život, odjednom razviju potrebu za “švrljanjem” u četrdesetim ili pedesetim godinama. Oni se često odlučuju za žene koje uopće nisu njihov tip, međutim one su, bez iznimke, mlade i lijepe. Mnogi muškarci smatraju da će uz pomoć zgodne djevojke potvrditi svoju muškost.

Iznenadana potreba za promjenom izgleda.
Ako ste odjednom postali modno osvješteni i počeli nositi odjeću namjenjenu dvostruko mlađim osobama, mogli biste imati krizu srednjih godina. Na istu pojavu može ukazivati i iznenadna želja da obojite kosu, promijenite frizuru ili da provodite puno vremena ispred ogledala.

kriza srednjih godina muskarci 2Ponovno buđenje mladenačkog ponašanja.
Odjednom pokazujete interes za suvremenu glazbu, ili idete na mjesta gdje izlaze ljudi mlađi od vas. Ponovno vas zanimaju stvari koje vas nisu zanimale godinama. Stari prijatelji s kojima niste već odavno bili u kontaktu ponovno postaju dio vašeg života. Ako uz sve to imate potrebu usvojiti nove trendove u komunikacijskoj tehnologiji kao što je slanje SMS-a i e-maila, kriza je na vidiku.

Iznenadna, nagla depresija.
Srednja životna dob je vrijeme preispitivanja prošlosti za mnoge muškarce. Ciljevi koje ste imali u mladenačkoj dobi i dvadesetima, a koje niste ostvarili mogu biti razlog za depresiju. Naime, brojni muškarci misle da ciljevi koje nisu postigli do svojih pedesetih neće nikada niti ostvariti. Mnogi muškarci postaju svjesni svoje smrtnosti, a to im ulijeva osjećaj straha. Oni koji su već dosegli vrhunac u svojim karijerama, s nostalgijom se prisjećaju dobrih starih vremena.

Manjak interesa za supružnika i obitelj.
Kriza srednjih godina često ima za posljedicu iznenadan gubitak seksualnog interesa za supružnika ili interes za obiteljski život.  Manjak seksualnog interesa mogao bi biti znak da je u igri druga žena. Ponekad je riječ o nesigurnosti u seksualnu izvedbu što vodi do depresije.

Promjena u društvenom životu.
Ako ste naglo razvili interes za izlaske u kafiće te odlazak u noćne barove s dečkima, posrijedi je kriza srednjih godina. Promjene u društvenom životu često su signal da se nešto značajno događa.

Nagli porast konzumacije alkohola.
Ako ste odjednom počeli puno piti to bi moglo označavati vaš povratak u mladenačke dane. Mogao bi to biti znak stresa ili depresije.
Ove pojave mogu dovesti do povećanog konzumiranja alkohola.

Nagle impulzivne odluke.
Nepredvidive odluke su zaštitni znak krize srednjih godina. Osobe koje muči kriza srednjih godina sklone su donošenju naglih odluka koje utječu na daljnji život. Tu spada davanje otkaza na poslu, preseljenje, prodaja kuće te pokretanje razvoda.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo